Холандски благодетели готвят ново голямо дарение за болницата в Горна Оряховица

Публикувано на ср, 11 Сеп. 2019
91 четения

Представители на холандската благотворителна организация SMHO “Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа” посетиха болницата и приюта за бездомни в Горна Оряховица. Те се срещнаха с управителя на лечебното заведение д-р Иван Иванов и кмета на Общината инж. Добромир Добрев.
През април организацията дари линейка и мобилен ехограф, матраци, електрически колички за пациенти, монитори, болнични легла, електроножове, електрокардиографи, перфузионни и инфузионни помпи, подемници с батерии, подвижни шкафове, мобилни носилки и др. Най-голямото дарение е малко използван скъп стерилизатор. Общата стойност на даренията в двата тира надхвърли 200 000 лв., обясни д-р Иванов. Той благодари за големия жест на своите гости и подчерта, че у нас общинските болници изпитват недостиг на средства, тъй като са строени отдавна и са с остаряла материална база, а финансирането от държавата и общините покрива разходите, поддръжката и грижата за пациентите и заплатите на персонала.
Дарителите съобщиха, че подготвят нов тир с най-необходимите апарати и консумативи – легла, покривала за матраците, нов ехограф с две трансмисионни дюзи, работни дрехи за персонала и поискаха управителят да уточни други нужди на лечебницата. Сред тях са още легла и матраци, ултразвуков и рентгенов апарат, монитори, специализирана апаратура за Отделението по анестезиология и интезивно лечение. Община Горна Оряховица поема разходите за транспорт на даренията, стана ясно от разговор на гостите с инж. Добрев. Той подчерта, че за 10 г. холандската организация е най-големият дарител на болницата в града.
Благотворителната организация от години подкрепя социални и здравни заведения в държави от Източна Европа, като Полша, Румъния, Молдова, Украйна и България. В нея членуват 27 души от холандското село Бюнде, които си партнират с големи компании и фирми – спонсори на тяхната дейност.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново