Холандска фондация дари линейка и ехограф на болницата в Г. Оряховица

Публикувано на ср, 17 Апр. 2019
302 четения

МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица получи дарение от линейка и мобилен ехограф от холандската фондация SMHO „Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“. Договорът за дарение с лечебното заведение бе подписан с трима представители на фондацията. Да поздрави холандските дарители в болницата дойде и кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Джеф Атълманс, Фред Рингс и Франс Бемелманс са в управителния съвет на фондацията от село Бюнде, от района на Маастрихт. Организацията от години подпомага социални и здравни заведения в държави от Източна Европа като Полша, Румъния, Молдова, Украйна и България. От 12 години холандците подкрепят варненска болница, за която преди два месеца осигурили линейка, но тъй като нямало нужда от нея, тя бе предоставена на горнооряховското лечебно заведение.

Линейката, модел “Фолксваген” Т 5, е произведена през 2007 г. и е употребявана, но е с напълно нов двигател. Автомобилът е запазен и е оборудван напълно. Линейката е била ползвана за социална дейност – да изпълнява желания на болни в терминален стадий – да ги вози до музей, театър, зоопарк и др. , в последните им дни.

За ръководството на болницата това е изключителен жест, най-вече заради остарелия автопарк. Болницата разполага само с две линейки от преди повече от 20 години, които постоянно се налагат да се ремонтират, обясни управителят д-р Иван Иванов. „Аз съм изключително благодарен на тази холандска благотворителна организация за тяхното решение да ни предоставят линейка, още повече, че те направиха жеста лично да я докарат . Освен това дарението включва и един ехограф, който е мобилен и е много подходящ за диагностика на спешни пациенти, и тежко болни до тяхното легло, чиято цена е приблизително колкото цената на линейката“, сподели д-р Иванов.

Инж. Добрев подчерта, че всяко дарение в общинска болница е от съществено значение, най-вече за персонала, тъй като за общините е трудно да издържат изцяло болниците. „Освен материалната база е нужно да се обновява и оборудването“, посочи още той. Кметът изрази надежда проектът за ремонт на покрива на МБАЛ да бъде одобрен от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС и ремонтните дейности да бъдат финансирани от държавата.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново