Горнооряховчани се преклониха пред живота и делото на Христо Ботев

Публикувано на нд, 6 Ян. 2019
122 четения

С тържествен ритуал в Горна Оряховица бе отбелязана 171-годишнината от рождението на Христо Ботев. На почетен караул пред паметника на гениалния поет, публицист и борец за национална свобода застанаха военнослужещи от военно формирование 22 790. За да се поклонят пред живота и делото на Христо Ботев пред паметника му в едноименния парк дойдоха народният представител инж. Клавдия Григорова-Ганчева, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, кметът инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Николай Георгиев, общински съветници, представители на политически партии, различни организации, ученици от горнооряховски училища и много граждани.

Десетокласникът Трифон Йорданов от СУ „Георги Измирлиев” изпълни стихотворението „Хаджи Димитър”.

В знак на почит и преклонение пред живота и делото на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя от народният представител инж. Клавдия Григорова-Ганчева, кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от военно формирование 22 790, от местните структури на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, от политически партии, учебни заведения и граждани.

На 17 май 1876 г. слизането на 200-та български четници на Христо Ботев край Козлодуй, предизвиква най-силната реакция сред Великите сили към поробена България. Отзвукът за действието на четата в европейския печат е равен на отзвука от всички останали бунтове по време на Априлското въстание взети заедно. Трима от участниците в четата на Ботев, са били от Горна Оряховица. Това са Атанас Димитров, Атанас Чартазанов и Янко Сидеров.

Христо Ботев ни е завещал своите гениални произведения: „Майце си”, „Борба”, „На прощаване”, „Хаджи Димитър”, „В механата”, „Моята молитва”, „До моето първо либе” и др., които са образец в българската литература и се нареждат до класическите произведения на европейските поети от онова време.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново