Горна Оряховица се стяга за Празника на суджука

Публикувано на вт, 24 Апр. 2018
2464 четения

С музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на Празника на горнооряховския суджук. 12-ото издание т.г. ще се проведе от 8 до 10 юни в парк “Градска градина”. Празникът се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ “Земеделие” и с участието на Община Г. Оряховица.
В празника ще вземат участие фирмите “Р. А. Боби 03”, “Родопа – 96” и “Стефанов – Иван Стефанов”, които са единствени в страната с право да произвеждат този деликатес. Горнооряховският суджук е първият български продукт, вписан през 2011 г. в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания. В Историческия музей в града се намира единствената в България експозиция “Горнооряховски суджук”, която разказва историята на този деликатес, който е запазена марка на града. Изложбата проследява развитието в производството на суджука от началото до днес.
Жителите и гостите на града ще могат, освен да опитат горнооряховски суджук, да се забавляват с много българска музика и да участват в различни кулинарни демонстрации и игри с награди. За участие в програмата Общината е поканила оркестър “Елит фолк”, сестри Диневи, оркестър “Паскалев”, Поли Паскова и ансамбъл “Чинари”, оркестър “Плам”, Пепи Христозова, Кичка Бодурова и квартет “Мистик” и самодейни състави от общината. Водещ на програмата ще бъде актьорът Ненчо Балабанов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново