Дамите от Зонта клуб дариха 4D ехограф на АГ отделението в Горна Оряховица

Публикувано на ср, 11 Юли 2018
830 четения

Дамите от Зонта клуб  във Велико Търново дариха  вчера 4D ехограф на АГ отделението в горнооряховската болница. Той струва 16 700 лв. е бе закупен със средства от благотворителния бал “Бяло братство”, който клубът проведе неотдавна. С новата апаратура вече може да се осъществява по-ранно откриване на бременността. Освен за бременни жени, ехографът ще се използва и за диагностика на заболявания на женската полова система, обясни д-р Михаил Милатович, началник на отделението.

На импровизираното тържество пристигна кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Той се присъедини към благодарностите на управителя на болницата д-р Иван Иванов и добави, че общата кауза на всички е да се подпомагат общинските болници, които не получават държавна помощ. Кметът припомни за инвестициите, които Общината прави за закупуване на апаратура на болницата и за подобряване на материалната база. По проект “Красива България” започва ремонт на две от отделенията, а догодина и на още две. Кандидатствали сме за средства към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, тъй като покривът на болницата се нуждае от основен ремонт, посочи инж. Добрев. След това гостите разгледаха новата апаратура, а д-р Милатович представи нейните възможности.

Дамите от Зонта клуб отчетоха, че досега са помагали само на великотърновската болница, но сега са решили да помогнат и на тази в Горна Оряховица. Ако имате нужда от нещо друго, кажете, обърна се към д-р Иванов президентът на клуба Анелия Вълева.

В тази връзка д-р Милатович веднага отбеляза, че родилното отделение има нужда от транспортен кувьоз, за който вече е обявена Национална благотворителна кампания.  Апаратурата струва 23 000 лв. Имаме 6 други  кувьоза , но когато едно новородено се нуждае от по-специфични грижи, няма с какво да го превозим до друга болница, каза началникът. В момента се използва линейка, но това е риск за самото бебе.

Д-р Милатович отчете тревожни данни, че с всяка година се раждат все по-малко бебета, за полугодието в болницата са проплакали едва 170 новородени. Имаме си родилки на 14, а също и на 44 години. В деня на дарението 28-годишната Златка от Горна Оряховица е родила четвъртото си дете. Преди няколко дни при млада жена с отлепена плацента лекарите са акуширали първото  бебе, което е тежало 1870 грама. Детето е оцеляло и е изпратено в друга болница.

25 % от бременните жени без медицински проблеми раждат със секцио и ние не може да им откажем, коментира д-р Милатович. Сериозният проблем е, че намаляват гинеколозите, в АГ отделението работят и пенсионери. Нямаме нови  специалисти, нямаме специализанти. Началникът е песимистичен, че до 5-6 г. отделението може да затвори поради липса на кадри. Преди 20 – 30 г. тук са се раждали над 1800 бебета годишно, припомни  д-р Димитър Сотиров, бивш началник на  АГ отделението, който продължава да работи и като пенсионер. За съжаление, вече няма никакво уважение към лекаря. Идват тук близки на жените, плашат ни с полиция, създават излишни тревоги на персонала, работим в такава стресова обстановка, коментира д-р Милатович.

За да се увеличи раждаемостта у нас, трябва да се увеличат доходите на хората, категоричен е началникът. Той разказа, че непълнолетни българки от Холандия идват да раждат в Горна Оряховица, защото там държавата взима бебето за отглеждане, докато майката не навърши 18 г.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново