Бъдещи майки посетиха Деня на отворените врати в Родилното отделение в Г. Оряховица

Публикувано на чт, 25 Юли 2019
526 четения

Ден на отворените врати се проведе за пръв път в Родилно отделение в МБАЛ „Свети Иван Рилски“в Горна Оряховица. За инициативата бе избран 25 юли, когато православната църква почита Успение на Света Анна – покровителка на брака, бременните жени и майките, обясни Снежана Белчева, старша акушерка в АГО- отделението на стационара. Осем бъдещи майки от Горна Оряховица, Велико Търново и Козаревец посрещнаха началникът на отделението д-р Михаил Милатович, ст. акушерка Снежана Белчева и педиатърът д-р Илия Атанасов.

Младите жени първо разгледаха ремонтираните стаи за майките, след това- предродилна и родилна зала. Снежана Белчева показа съвременната апаратура в родилната зала, както и операционната. Бъдещите родилки влязоха и в стаята за кърмене, където майките, подпомагани от акушерки и медицински сестри, кърмят своите новородени. Младите жени задаваха въпроси и с интерес разглеждаха различните помещения в отделението. Те научиха още, че в трите ВИП-стаи имат възможност да постъпят с придружител. Бъдещите майки разгледаха и кувьозите за недоносени бебета. Д-р Илия Атанасов ги увери, че при изписването родилките се изпращат с инструкции, насоки и с рецепти за хранене на пеленачетата.

След обиколката в отделението младите жени и старша акушерка Снежана Белчева обсъдиха още въпроси в конферентната зала на болницата. Г-жа Белчева ги посъветва да четат внимателно документите за информирано съгласие на пациента и че без изричното им желание никой не може насила да им включи системи, да извърши секцио, да имунизира бебета им и др. Един въпросите, който най- много вълнуваше майките, бе свързан с това как да разпознаят началото на родилния процес и кога точно да се отправят към Родилно отделение. „По учебник се казва “когато контракциите станат регулярни през 15-20 минути”, обясни старшата акушерка, но при изтичане на водите или кървене, също трябва да тръгвате“. Тя допълни, че екипът на АГО е насреща и че при най-малкото безпокойство всяка една бъдеща майка е добре дошла.

„Трябва да сте настроени позитивно към това важно събитие от живота на семейството ви, да не се притеснявате, ако имате любима музика, може да си я пуснете, да бъдете спокойни”, с усмивка ги напъти тя и поясни, че в обратния случай – при паника и тревога, организмът отделя високи нива адреналин и мускулатурата се стяга. Младите жени получиха и рецептурник за хранене на бебето от Нестле, книжка – дневник, в която мама и татко ще вписват всички събития около своята рожба до тригодишната й възраст, както и списък с всички необходими вещи и консумативи, които трябва да подготвят преди постъпване в Родилно отделение. Жените проявиха интерес още и каква е цената за избор на родилен екип, цената на престоя във ВИП-стаите и кога трябва да се свържат с избрания от тях лекар, който ще води раждането.

В края на срещата те получиха и анонимни анкети за препоръки и се почерпиха. Снежана Белчева коментира, че при интерес инициативата ще се превърне в традиционна, като Ден на отворените врати ще се организира в АГО минимум два пъти годишно.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново