24 400 лечебни процедури са извършили за година рехабилитаторите в болницата в Горна Оряховица

Публикувано на ср, 9 Ян. 2019
330 четения

560 пациенти са преминали през 2018 г. през Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Г. Оряховица. Броят им нараства в сравнение с предходните две години, когато са били съответно 524 – през  2016 г., и 536 – през 2017 г., информира д-р Бисерка Акиванова, началник на отделението.

Още 600 болни без противопоказания за такива процедури от други отделения  и с различни диагнози са били консултирани през м.г. Така извършените процедури в отделението са 24 400 и надвишават тези от 2017 г., посочи още д-р Акиванова. Средният престой на болните през м.г. е бил около седем дена, а изпълването на капацитета му – близо 70 %, допълни тя.

В ОФРМ се работи общо по 9 клинични пътеки, като най- масовите са Физикална терапия и рехабилитация на централната нервна, на периферната нервна система и на опорно-двигателния апарат. Чрез физиотерапия и рехабилитация се повлияват дегенеративни, възпалителни и неврологични  заболявания, подпомага се постоперативната или след инсултна рехабилитация, прилага се и при други видове заболявания на органи и системи.

За разлика от другите рехабилитационни центрове и клиники, в горнооряховската болница се извършва ранна рехабилитация още в острите стадии на заболяванията. За здравето на пациентите в отделението се грижат двама лекари със специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“, четирима рехабилитатори, двама кинезитерапевти, 3 медицински сестри, един масажист и три санитарки.
Отделението разполага с болнични стаи и обособен сектор по електросветлолечение, който е оборудван с модерни апарати за магнитно поле, инхалационна терапия, лазертерапия и ниско, средно и високочестотни токове, инфрачервени и ултравиолетови лъчи. Обособен е и кинезитерапевтичен сектор, който включва функционален кабинет, салон по лечебна физкултура, кабинети за трудотерапия, парафинолечение, лечебен масаж, както и за лечение с лед, наречено криотерапия.
Отделението е обзаведено на съвременно ниво, като постепенно се подсигурява с нова апаратура, която увеличава възможностите за медицински услуги.

Александра ДИМОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново