20 000 лева осигури Общината в Г. Оряховица за разкопки на “Ряховец”

Публикувано на чт, 9 май 2019
130 четения

20 000 лв. е осигурила за разкопки на крепостта “Ряховец” и тази година Община Г. Оряховица.
Археологическият екип ще разчита на помощ и от Министерство на културата, като изготвеният проект е на стойност около 30 000 лв. Колко точно средства ще бъдат отпуснати ще стане ясно в края на май. Очаква се разкопките на крепостта, в които участва и археологът Мая Иванова от Историческия музей в града, да стартират в началото на юни.
През 2015 г., след 25-годишно прекъсване, разкопките на крепостта “Ряховец” бяха подновени с финансовата помощ на Общината. Досега екипът от специалисти разкри трите порти, част от крепостната стена и улица, която извежда от западната порта към вътрешността, глинени подове на жилища и други интересни находки. Миналата година усилията бяха насочени в района на западната порта.
Една от находките миналото лято бе детско погребение на над 3000 г. Гробът е от ранната желязна епоха, датира от 1200 г. пр. Хр. и е бил разположен извън очертанията на крепостната стена. Останките на детето са запазени в ембрионална поза, позната още под името “хокер”. Непосредствено до погребението от времето преди Христа, ориентирано в посока север – юг, специалистите разкриха и втори гроб, но от Средновековието. В него е положен възрастен индивид, а находките показват, че той е бил погребан според християнския канон в посока изток – запад.
“Т.г. ще се концентрираме около некропола и планираме да работим по още едно от жилищата от по-ранната фаза”, уточни археологът Илиян Петракиев, който ръководи разкопките. Той допълни, че т.г. отново ще се проведе лятната археологическа школа за деца от В. Търново и Г. Оряховица. Варненски корабостроител е дарил за инициативата сумата от 500 лв. Очаква се да бъде подкрепена и от други бизнесмени от града и региона, тъй като школата се радва на все по-голям интерес.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново