Безплатен топъл обяд за най-уязвимите от новия вирус в Елена и Сухиндол

Публикувано на ср, 6 май 2020
111 четения

От 1 май в община Елена стартира проектът по целева програма “Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.” Програмата е финансирана от националния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане и е част от пакета мерки на държавата за подкрепа на най-уязвимите граждани в условията на обявената извънредна ситуация в страната.
Община Елена е с одобрено проектно предложение и подписа договор за финансиране и осигуряване на топъл обяд на 60 лица, които в рамките на 33 работни дни – до 19 юни 2020 г., ще бъдат подпомагани с безплатна храна.
Потребителите, които могат да се включат в услугата, трябва да са лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина, да са уязвими лица без доходи или с доход под линията на бедност, които живеят сами и нямат близки и в условията на извънредното положение не са в състояние да си осигурят прехраната, да са лица, които поради възрастта си, трайно увреждане или вследствие на заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.
Дейностите по проекта се изпълняват от Домашен социален патронаж в Елена. Храната се приготвя в кухнята и се доставя до домовете на потребителите всеки работен ден в опаковки за еднократна употреба, с оглед на тяхната безопасност. Топлият обяд включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично – десерт.
Максималният брой потребители от града и селата, които могат да се включват в услугата, е 60. Община Елена ще извършва проверка относно допустимостта на лицата и от трите целеви групи. Информация и/или заявка за включване в проекта може да бъде подавана на следните телефони: 06151 71 63 – Домашен социален патронаж, 0879 101 458 – Община Елена.
Топъл обяд вече получават 80 души в община Сухиндол. Услугата обхваща хората от рисковите групи за заразяване с COVID-19. Тя стартира на 4-ти май и ще продължи до 19-и юни. Обхванати са хората, за които се предполага, че са най-уязвими от новия вирус. Храната и в Сухиндол ще се приготвя в Домашния социален патронаж и ще е напълно безплатна. Средствата са осигурени чрез Агенцията за социално подпомагане по програма “Топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация – 2020”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново