Зонта клуб връчи приза „Кавалер на жълтата роза“ и специални грамоти

Публикувано на чт, 7 мар. 2024
710 четения

Акушеро-гинекологичното отделение на МОБАЛ „Стефан Черкезов“ във В. Търново, в лицето на своя началник д-р Светлозар Стойков, и семейство Пеневи, собственици на винарска изба „Върбовка“, получиха приза „Кавалер на жълтата роза“ от дамския Зонта клуб в старата столица. Той им бе връчен за ползотворно партньорство и принос към организацията на стилна церемония в Художествена галерия „Борис Денев“. С грамоти за съвместна дейност бяха удостоени Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново, и Мартин Митев, директор на ХГ„Борис Денев“, която за втора поредна година бе домакин на тържеството по случай Деня на Зонта интернешънъл – 8 март. Стипендия за млади жени в науката на ниво Ария на международната дамска организация бе връчена на старшина Християна Тонева, курсант 5 курс в НВУ„Васил Левски“ във В. Търново.
В началото на тържествената церемония Мария Игнатова, президент на Зонта клуб в старата столица, припомни част от каузите на организацията, реализирани през миналата година. Тогава дамите закупиха апаратура и компютри за акушеро-гинекологичното отделение на областната болница на стойност над 16 хил. лв., парите за които са събрани на традиционното за клуба мероприятие „Бяло лято“. Дарението включва монитор за жизнените функции на пациентката след операция, два детски монитора за наличието на родилна дейност и детски сърдечни тонове. На отделението бяха дарени два много нужни перфузора и операционна лампа, два нови компютъра, които вече дават възможност на екипа на акушеро-гинекологичното отделение да има постоянна онлайн връзка с РЗОК за по-бърз прием на пациентките, а чрез нов таблет лекарите ползват електронно резултатите от изследванията по време на визитация.
В края на миналата година Зонта клубът във В. Търново връчи две еднократни стипендии „Подкрепа на млади жени“ на студентки във филиала на Варненския медицински университет в старата столица. Те са за третокурсничките Моника Русева от специалност „Медицинска сестра“ и Румина Трифонова от специалност „Акушерка“, които са с висок успех и с различни изяви извън обучението си.
Част от миналогодишните прояви на Зонта клуба във В. Търново беше също Кръгла маса на тема „Повишаване на информираността и чувствителността на обществото по проблемите на домашното насилие и насилието, основано на пола. Разпознаваемост на явленията и реализиране на дейности по превенция и защита от насилие“, проведена в партньорство с Община Велико Търново. Форумът събра на едно място институциите, работещи в сферата на социалните услуги, Прокуратура, Полиция, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, адвокати, отдел „Закрила на детето“ и др. Сред традиционно провелите се прояви беше и тържеството „Бяло лято“, на което дамите събират средства за благотворителната си дейност.
„Всички знаем, че вие, както и до сега, ще продължите да бъдете лицето на благотворителността в нашия град. Това сте го доказали през годините, с всяка ваша инициатива, насочена към развитието на В. Търново, към създаването на условия за по-добър живот на нашите деца и младежи, на нашите майки и бащи и изобщо на хората, които по някаква причина се нуждаят от помощ и подкрепа“, каза в приветствието си Нейко Генчев, зам.-кмет на старата столица, който от свое име и от името на градоначалника Даниел Панов връчи на всяка от дамите жълта роза – символ на Зонта интернешънъл.
“Всяка година тези дами с готовност се отзовават на всички наши желания и потребности, за което сме много благодарни. Те са с големи сърца и им пожелавам да бъдат толкова силни, че да могат да приемат дори негативите от добрините, които правят с дейността си“, каза д-р Стойков след получаването на приза „Кавалер на жълтата роза“.
„Благодаря на вас, дами – силни, красиви, смели, вдъхновяващи и обединяващи всички нас, институции и партньори, в значими и заслужаващи си каузи. Уверявам ви, че това е само началото от следващи, много по-значими, по-видими и по-усещащи се и резултатни дейности, които заедно ще продължаваме да правим“, увери Росица Димитрова.
Своите благодарности и пожелания за продължение на съвместната дейност със Зонта клуб отправиха и останалите отличени – Мартин Митев, семейство Пеневи и старшина Християна Тонева. На тържеството присъстваха представители на Лайънс и Ротари клубовете във В. Търново, приятели и партньори на организацията.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново