Златарица става първата община в областта с пълна кадастрална карта

Публикувано на вт, 4 Ное. 2014
811 четения

Шефката на Службата по кадастър инж. Весела Тодорова и кметът на Златарица Пенчо Чанев.

Община Златарица ще бъде първата в региона с кадастрална карта на всички населени места. Това съобщи инж. Весела Тодорова, началник на Службата по кадастър в областта.
Кадастрална карта и регистър ще бъдат изготвени на имотите в землищата на Дединци, Резач, Родина, Росно, Сливовица, Долно Шивачево и Средно село. Голяма част от тях никога не са имали кадастър. Най-стар е регулационният план на Сливовица, който е от 1934 година.
До 7 ноември всички собственици, които нямат ограда на имотите си, са длъжни да обозначат границите им с колове, оградна мрежа или други подръчни материали. Не са възможни злоупотреби, защото няма как по нотариален акт да имате примерно два декара имот, а да си заградите пет декара, машинацията веднага ще излезе наяве, предупреди инж. Тодорова.
Кадастралната карта ще се прави от фирма “Ланд инвест” след спечелена обществена поръчка от Агенцията по кадастъра. До година и половина картата се очаква да е готова. Инж. Весела Тодорова призова хората да окажат съдействие при представянето на документите си за собственост. Собствениците на имотите трябва да бъдат спокойни, защото на фирмата ще помагат от общинската администрация, кметовете и кметските наместници като гарант срещу имотни злоупотреби, посочи инж. Тодорова.
Няма санкции за гражданите, които не съдействат за изготвянето на кадастрална карта. Ако обаче имотът не е заснет правилно, разходите за отстраняване на грешката в последствие се поемат от собствениците.
С включването на имотите в кадастрална карта ще се улеснят сделките при покупко-продажба и организацията на територията, поясни кметът на Златарица Пенчо Чанев. С липсата на кадастрална карта, ако собственик реши да продаде имота си, трябва сам да си наеме частна фирма, която да изготви необходимите документи и разходът излиза до 600 лева, поясни кметът Чанев.
Засега пет землища в Златарица имат кадастрални карти. Напоследък в тях заради улеснената процедура по ваденето на кадастралните скици се наблюдава истински бум на продажби на недвижими имоти. За тази година са сключени сделки за над 1 млн. лв., каза кметът на общината Пенчо Чанев.
За догодина от Службата по кадастър във Велико Търново са подали искане до Агенцията да бъде отпуснато финансиране за изготвянето на кадастрални карти за община Сухиндол и градовете Горна Оряховица и Елена и за две населени места в община Полски Тръмбеш. Ако те бъдат одобрени, без кадастрални карти в областта ще останат общинските центрове Павликени, Стражица и Лясковец. За селищата в община Велико Търново също няма направена кадастрална карта.
Нотариусите вече може по електронен път да получават от Агенцията по кадастъра нужната им кадастрална скица. Изпращаме им я за минути и цената е с 30 % по-ниска, ако се дойде на място в службата, поясни инж. Тодорова. По думите й, вече има към петнадесетина заявки за електронни кадастрални скици от нотариусите.
Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново