Жителите на Шереметя излязоха на протест

Публикувано на сб, 28 юли 2018
647 четения

Десетки жители на Шереметя излязоха на мирен протест с искане да бъде поставен светофар на пешеходната пътека на главния път София – Варна, минаващ през селото. В петък хората се събраха на мястото, където заради натоварения трафик ежедневно пресичат с риск за живота си. По данни на “Пътна полиция” по 10 000 превозни средства в денонощието минават през Шереметя. Протестиращите пресякоха няколко пъти пътното платно, за да затруднят движението на автомобилите.
Малко преди началото на протеста, близо до пешеходната пътека бе станала катастрофа, но за щастие без пострадали, само с материални щети. Преди година и половина на невралгичния участък бе блъснат дългогодишният учител Ангел Илиев, който почина вследствие на инцидента. След злополуката жителите на селото излязоха на протест с искане за поставяне на светофар и да бъде направена повдигната пешеходна пътека на опасното място. В края на юни т.г. след жалба на майка с малки деца от селото до Областно пътно управление бе направена пешеходна пътека на пътния участък. Светофарна уредба все още няма, въпреки обещанията, че такава ще бъде монтирана в края на януари т.г. Няма я и шумящата маркировка, обещана от регионалния министър Николай Нанков през май по време на парламентарен контрол.
Протестът на жителите на Шереметя бе подкрепен от депутата Валентин Ламбев и от общинския съветник Валерия Дончева. След проведени приемни дни в селото те също се заеха да помогнат за разрешаването на случая. „18 месеца след инцидента не виждаме никаква промяна. Преди една година внесох питане до кмета на Община В. Търново с настояване той да комуникира с АПИ, за да може тази пешеходна пътека да бъде обезопасена. Отговорът беше, че чакат отговор. До ден днешен все още го чакат. Какво още трябва да се случи, за да бъде обезопасена тази пътека?“, каза Валерия Дончева. Тя припомни, че само преди 2 месеца завърши ремонтът на проблемната пътна отсечка, при който допълнителни мерки за обезопасяване не са извършени.
„С вас съм, за да ви подкрепя във вашето справедливо искане да бъде защитен вашият живот и този на вашите деца, защото ежедневно пресичате този път. Направих две парламентарни питания към регионалния министър за решаването на този проблем. Още през октомври м.г. той пое ангажимент, че до пролетта въпросът ще бъде решен. През април 2018 г. отново го попитах, тъй като нямаше никакво развитие. Решение няма и до днес“, каза народният представител от „БСП за България“.
От АПИ обявиха, че светофарната уредба вече е закупена, а при визитата си във В. Търново миналата седмица министър Николай Нанков обяви, че тя ще бъде монтирана до месец и половина. Хората от селото са категорични, че ако обещанието не бъде спазено, отново ще излязат на пътя.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново