Жегата донесе сахарски пясък във Велико Търново

Публикувано на ср, 12 юни 2024
426 четения

Необичайната за началото на лятото жега донесе във Велико Търново прах от пустинята Сахара. Лекари предупреждават, че прахът не е отровен, но може да доведе до кихане, кашляне или в по-редки случаи до конюнктивити при по-силно податливите към алергии. Хората по селата обаче са силно разтревожени. Те споделят, че изсипалият се горещ прах от Африка е станал причина за увреждане на насажденията на открито. Листата на зеленчуците само за 1-2 дни станали като попарени с вряла вода, пожълтели, а някои изцяло изсъхнали. Освен високите температури, като вероятна причина за това те подозират и нахлулия от юг прах от пустинята Сахара.
През последните няколко дни температурите във Велико Търново и региона бяха около 36-38 градуса на сянка. В действителност обаче във вторник към 15,00 ч. електронният термометър на сградата на Общината в Горна Оряховица показваше 43 градуса. Убийствената жега изпразни парковете и улиците. Повечето търговци на търновския кооперативен пазар спуснаха кепенците и тръгнаха да се спасяват от жегата вкъщи или по съседните заведения. Единствените, които жегата не можа да уплаши, бяха играещите карти и шах в парка „Марно поле“ и навъртащите се около тях кибици. Похвална бе инициативата на някои търговци да оставят пред магазините си купички с вода за бездомните животни. Заради високите температури работещите на открито, особено в строителния бранш, преустановиха дейността си в периода между 13 и 17 ч.
Необичайната жега създаде работа и на спешните медици. В най-горещите дни, от 8 до 11 юни, 7 човека са били докарани с линейка, след като колабирали на улицата, по автобусните спирки и в парковете. Въпреки предупрежденията на лекарите рисковите пациенти да не излизат навън в горещите часове, някои възрастни хора решили точно по това време да отидат до банкомата да изтеглят пенсиите си и едва успели след това да се върнат вкъщи. Жегата стана причина и за ниската избирателна активност в изборния ден. Хора споделиха, че не са отишли до урните, тъй като времето им се сторило много горещо и не искали да си причиняват здравословни проблеми само заради едната бюлетина. „Моя глас няма нищо да промени. Досега винаги ходех, сега обаче реших да си остана вкъщи. Имам високо кръвно и не исках да рискувам заради едната пусната бюлетина“, споделя възрастен мъж. Медиците предупреждават хората, които имат проблеми с кръвното налягане, както и тези с психични проблеми, да бъдат особено внимателни, да приемат редовно лекарствата си и да не се излагат на палещите лъчи на слънцето. И разбира се, всички да приемат минимум 2,5 литра течности на ден.
Според прогнозите на синоптиците, в региона от днес започва постепенно захлаждане. В дните до петък включително се очакват превалявания и гръмотевични бури, а след това времето ще се стабилизира. В началото на следващата седмица ни очакват доста по-приятните и разхлаждащи 28-32 градуса. От четвъртък, 20 юни, обаче ни очаква поредната порция горещини.

Иван Георгиев

loading...
Пътни строежи - Велико Търново