Зарибиха яз. “Йовковци” с бял амур и шаран

Публикувано на пн, 31 Мар. 2014
609 четения

6000 малки рибки от бял амур и шаран хвърлиха любители рибари в язовир “Йовковци”. Зарибяването се проведе сутринта в петък и продължи повече от пет часа. За акцията са уведомени ВиК “Йовковци” и териториалната агенция по рибарство и аквакултури във В. Търново.
Преди две години в социалната мрежа стартирахме гражданска инициатива за бъдещето на любителския риболов на язовир “Йовковци” и оттогава зарибяваме периодично водоема, разказа Илиян Илиев от В. Търново. Участват основно въдичари от старата столица и Елена и там на подходящи места се поставят дарителски касички. Като ги отворихме, имаше хора, които са пуснали дори стотинки, но ние сме доволни, че ни подкрепят, коментира Илиев и уточни, че този път са събрани 1700 лв. за закупуване на зарибителен материал.
Шест души участваха в акцията в петък, а в язовира хвърлихме 320 кг рибки, закупени от стражишки рибарници, съобщи още Илиев. Проблемът е, че в района това е единственият зарибителен материал от амур, който се храни с водорасли и пречиства язовира. А както вече е известно, на места “Йовковци” е заблатен. Затова хвърлихме рибките на четири посоки около водоема – при Яковци, Шилковци, Баевци и на Моста, коментира Илиев.
Сега от групата се надяват малките рибки да бъдат оставени на мира от рибарите, за да пораснат. За целта ще поставим около 20 предупредителни табели около язовира, че водоемът е зарибен с амур. И тъй като изкупихме целия зарибителен материал от стражишките рибарници, ще чакаме за нов есента. Смятаме да направим още една акция тогава, са намеренията на групата.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново