Зам.-министър Росица Димитрова: “До 25 процента повишаваме издръжката в социалните услуги”

Публикувано на пн, 12 Февр. 2018
287 четения

До 25 на сто повишаваме издръжката на 24-часовите резидентни и специализирани социални услуги спрямо тази година, като се очаква това да стане от 2019 г. Единният разходен стандарт за финансиране включва заплатите на персонала и самата месечна издръжка на дейността. В момента трудовите възнаграждания в системата изостават и парадоксът е, че специалисти като педагози, психолози и социални работници получават малко повече от помощния персонал. Това каза във В. Търново Росица Димитрова, зам.-министър на социалното министерство. По думите ѝ в социалната система има сериозна криза, породена от голямото текучеството на персонала и наличието на много свободни работни места, а в същото време липсва мотивация от ниските заплати. Това са основните проблеми, които стоят на дневен ред в системата и те бяха представени в петък на дискусия в старата столица, която премина под мотото за съвременните предизвикателства в социалната сфера. Форумът бе организиран от областния управител проф. Любомира Попова. В дебатите участваха също управители на социални институции и студенти и преподаватели от ВТУ.
Димитрова призна, че екипите в социалните услуги нямат достатъчна подготовка за справяне с потребностите и спецификите на децата и младежите. И ако ние искаме да говорим за качество на социалната работа, трябва да квалифицираме социалните екипи. Защото качеството на социалната услуга зависи от качеството на персонала, заяви зам.-министърът.
По отношение на това дали в детските градини трябва да има камери за видеонаблюдение, Димитрова подчерта, че това зависи от родителите. А що се касае до поставянето на камери в специализираните социални заведения, тя беше категорична, че те няма да решат проблемите. Ако не си помогнем сами и осъзнаем какво представлява социалната работа, имаме ли желание и мотивация и разбиране за отговорността, която поемаме, и какви грижи трябва да оказваме на потребителите в центровете от семеен тип, мисля, че камерите няма да помогнат. Допусна се насилие в габровския дом “Хризантема” и ние се срамуваме за това. А това е недопустимо, независимо дали се случва вкъщи, или в Центрове за настаняване от семеен тип, заяви Димитрова. И допълни, че те показват за пореден път проблемите в системата. Това ни кара да вземем бързи мерки за постоянно обучение на екипите и работа в мрежа. Този персонал трябва да работи индивидуално с всеки потребител, макар да има хора с еднакви диагнози. Хубаво е, че имаме богата мрежа от социални услуги, но проблемът е как да я използваме пълноценно, за да има качество и благосъстояние за хората, които се нуждаят от социална подкрепа, коментира Димитрова. За съжаление, има деца и възрастни, за които социалната институция е единствената възможност за подкрепа. От друга страна, самият персонал се нуждае от подкрепа, а често това не се случва.
Зам.-министър Димитрова посочи още, че в актуализирания план за изпълнение на деинституционализацията на социалните услуги за деца е предвидено до 2021 г. да бъдат закрити още 17 дома за деца, лишени от родителска грижа, и 16 дома за медико-социална грижа за деца. В момента в двата вида институции са настанени 900 деца.
400 души от социалната система получават заплати под 510 лв. и това трябва да се коригира. От друга страна, за м.г. 500 души са напуснали структурите на Агенцията за социално подпомагане и основната причина са ниските заплати, стана ясно по време на дискусията. В момента дирекциите за социално подпомагане и социалните услуги са разединени. Никой не се интересува какво се случва с даден потребител, след като той бъде настанен в дом или център. Именно в тази посока е направена промяна в Закона за социалното подпомагане, коментира по време на дискусията и Николина Иванова от Агенцията за социално подпомагане. Тя съобщи, че преди дни Върховният административен съд е излязъл с решение в полза на АСП за голяма обществена поръчка за обучение и супервизия на кадри от ДСП и социалните услуги, която е била обжалвана.
Според Иванова, в социалната работа трябва да се прилага мултидисциплинарният подход. А планът за подкрепа на всеки потребител трябва да извежда наистина проблемите, с които социалните структури да се справят. От друга страна, прецизната оценка ще даде ясна представа за необходимите спешни обучения на персонала в социалните услуги.
За връзката между обучението и практиката в социалните услуги говори и проф. Даниела Тасевска, декан на Философския факултет при ВТУ. Тя отбеляза, че студентите по социални дейности и психология получават допълнителни квалификации и това им дава право да работят с хора от уязвимите групи. Но тази работа е много отговорна и изисква психично здрави специалисти.
Според проф. Венка Кутева, декан на Педагогическия факултет при ВТУ, от няколко години практическото обучение на студентите заема все по-голямо място. Още от първи курс студентите по социална педагогика влизат в социалните институции и получават добра практическа подготовка, важна за съвременните условия. За последните 2 г. в катедрата “Социална педагогика” са постъпили над 10 нови млади колеги, които идват с богат опит от терен, вече са завършили докторантура и работят много успешно, отбеляза проф. Кутева.
Накрая на дискусията зам.-министър Димитрова апелира към всички социални работници да споделят адекватно проблемите си, за да им се помогне. А не да се прикриват неприятните случаи. Тя се върна отново към скандала с насилието в дом “Хризантема” в Габрово и подчерта, че той ще бъде възпитателен за цялата социална система у нас. Димитрова допълни, че основните усилия са насочени към превенция на институционализацията.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново