Залесиха 57 декара нова гора от акациеви фиданки

Публикувано на пн, 8 апр. 2024
5736 четения

Служителите на Държавно горско стопанство – Свищов,спазиха традицията за честване на „Седмица на гората”, като организираха залесяване, ден на отворени врата и занимания с деца по методите на горската педагогика.
Седмицата на гората е традиционен празник на българската гора, както и на лесовъдите и горските работници. Отбелязва се всяка първа цяла седмица на април от 1925 година. Първоначално се е наричал „Празник на залесяването“, който по-късно преминава в „Седмица на гората”. Тазгодишното му мото е „Гората е живот…и обща отговорност” и ние, хората в горския сектор, напълно се придържаме към тези думи и осъзнаваме отговорната задача, която стои пред нас, а именно стопанисването и управлението на българските гори, заяви инж. Диляна Чоранова-Коева, директор на горското стопанство в Свищов.
В духа на почти вековната традиция в няколко поредни дни служители, работници, доброволци и журналисти залесяваха акациеви фиданки в близост до село Козловец. С много старание и настроение те залесиха 57 декара нова гора от ценната медоносна култура.
Слънчев и изпълнен с детски усмивки бе денят на втори април за децата от група „Пчеличка“ на ДГ „Чиполино“ и децата, посещаващи ЦОП, гр. Свищов. Чрез различни игри малчуганите се запознаха с работата на лесовъдите и научиха интересни факти за гората и нейните обитатели. За подарък получиха „Дневник на горския изследовател“ – специално издание на Северноцентрално държавно предприятие ДП, отдадено на горската педагогика и приобщаване на подрастващите към каузата за опазване на гората и нейните обитатели. Младите природолюбители сами си изработиха дървени медальони, след което залесиха по няколко фиданки и обещаха да полагат грижи за тях.
На четвърти април горските служители запознаха децата от втора и трета група от Детска градина „Чиполино“, гр. Свищов, със своята професия и им разказаха любопитни факти за гората и животните в нея. В двора на стопанството те видяха трофеи, препарат на заек, инструменти за залесяване, шишарки, шайби от дървени трупи и др. Освен това чуха и какви звуци издават горските животни.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново