Зад гърба на родителите въвеждат униформи в ОУ “Св. П. Евтимий”

Публикувано на пт, 16 Мар. 2018
5003 четения

Въвеждането на ученически униформи в ОУ “Св. Патриарх Евтимий” предизвика смут и притеснение сред голяма част от родителите. Те се оплакаха в редакцията на “Янтра ДНЕС”, че не са запознати с готвените нововъведения и едва ли не са поставени пред свършен факт. Семействата не скриха притеснението си, че без да ги питат, всяка година ще трябва да плащат по 200 лв. за задължителните облекла.
Потърсена за коментар, директорката на училището Иваничка Петкова обясни, че в началото на тази учебна година на Общо събрание на Училищното настоятелство и на Обществения съвет е било предложено да се направят отличителни знаци или униформено облекло, за да може децата от учебното заведение да се отличават, когато са по улиците и на общоградски празници. През януари тя изискала от класовете, родителите на децата да направят своите предложения и представила тази информация на Обществения съвет. Той се състои от 7 души и по новия образователен закон контролира дейността на училището.
На свое заседание Общественият съвет е разгледал предложенията и е взел решение да се въведе униформа за всички ученици. Тя ще включва тениска с къс или дълъг ръкав в основен цвят шампанско и с якичка, която е виолетова, тъй като това са основните цветове на училището. С тях децата трябва да ходят всеки ден на училище. Отдолу могат да с панталон или дънки по избор. За официални случаи се предвижда децата да имат риза с вратовръзка или шалче.
Идеята е новата униформа да бъде въведена от следващата учебна година. Петкова поясни още, че специална комисия вече разглежда офертите на различните фирми, за да избере най-добрата сред тях. Решението ѝ ще е ясно до края на месеца, а информацията ще бъде качена на сайта на училището.
Трудно е да се каже колко ще струва униформата на едно дете, но според директорката родителите ще трябва да платят около 110 лв. Тя обясни още, че на родителските срещи, които се провеждат тези дни, един от родителите е предложил децата да имат и еднакви връхни дрехи.
Весела КЪНЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново