„Златни“ череши по 40 лв. продават на търновския пазар

Публикувано на нд, 28 апр. 2024
1114 четения

Първите за тази година череши се появиха на кооперативния пазар във Велико Търново на цена от 40 лв. за килограм. За да не стряскат клиентите, някои от търговците бяха избрали да продават стоката си в пластмасови чашки, събиращи по 100 грама. Което на практика прави не повече от 15 до максимум 20 черешки в чашка за 4 лв., или 20-25 ст. за плодче. Някои клиенти побързаха да определят предлаганите череши като „златни“. Наред с тях на една от масите се предлагаха и череши за социално слаби, чиято цена също бе висока, но все пак малко по-приемлива – 15 лв. за килограм. „Пенсионерски череши“, така ги кръстиха местни зевзеци. „Еее, ще удариш кьоравото. Сега като дадат на бабите голямата великденска добавка, с нея ще могат да си купят 6 кила от евтините или 2,5 кг от скъпите череши. Направо ще се почувстват все едно са в някой тузарски курорт и че са бели хора“, пошегува се един от търговците със свой колега, продаващ череши. „Тези череши се превърнаха в истинска атракция. Хората се скъсаха да ги снимат и после да ги качват във фейса. Ама не щат да купуват. Ще почна вече да вземам такса за снимка. Някои даже ме ругаят, като ме наричат мръсен печалбар. Знам, че са скъпи и че тази цена боде очите на повечето хора, но не я определям аз. Така ми ги карат, аз съм само работник, каквато цена ми кажат на такава трябва да ги продавам“, извинително вдига рамене един от търговците.
Седмица преди Великденските празници кооперативният пазар в центъра на В. Търново е пълен със стока. Наред със „златните“ череши има и други плодове, които макар и да не могат да предизвикат инфаркт от стрес с цената си, също карат много от клиентите да се мръщят. Сред тях са ранни кайсии по 20 лв. килото и грозде по 10 лв. На фона на тях цената на ягодите, които от 10 лв. само за една седмица паднаха на 6 лв. килото, вече не звучи толкова стряскащо за купувачите. В навечерието на празниците „златна“ ще излезе и салатата, която ще предшества печеното агне. Цената на доматите е доста разообразна – от 3 до 8 лв. килограм. Краставиците засега са се закотвили на 5 лв. килото, но търговците не изключват другата седмица цената им да се вдигне. Марулята е между 1-1,50 лв. броя, но тук там може да се намерят и някои вече поувяхнали за 80 ст. Като се прибавят и другите съставки, приблизителната цена на шопската салата за четиричлено семейство спокойно може да конкурира предлаганата в някои евтини квартални кръчми и може да излезе по-скъпо дори и от нарязаните на тънко месни мезета.
Според последните проучвания, направени от социологическа агенция сред купувачи от 15 областни български града, сред които и Велико Търново, тазгодишата празнична трапеза на едно българско семейство със сигурност ще надмине 100 лв., при това без в тази сума да са включени десертите и алкохолът. Което озачава, че отпуснатата от правителството празнична добавка за част от пенсионерите няма да стигне за стъкмяването на една хубава великденска софра.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново