„Тоника СВ“, Михаела Маринова и Нелина ще пеят на празника на Велико Търново

Публикувано на вт, 12 мар. 2024
1809 четения

„Тоника СВ“, Михаела Маринова и Нелина ще зарадват жителите и гостите на В. Търново със своите изпълнения по случай празника на града – 22 март. Тържествената програма ще започне още в 7,30 ч. със света литургия, отслужена от митрополит Григорий и ще завърши в 19,45 ч. със спектакъла “Звук и светлина”, зрелищни фойерверки и лазерно шоу на площад “Цар Асен I”.
Афишът в празничния ден ще включва и много други събития. В 9 ч. в двора на църквата “Св. 40 мъченици” ще бъдат поднесени цветя на саркофага на цар Калоян, ще прозвучи текстът от Асеневата колона, а след това ще има водосвет, благослов за здраве и поръсване на представителната част на НВУ “Васил Левски” и знамената на В. Търново.
В 9,45 ч. празнично шествие с портретите на благодетелите на града ще премине от църквата до площада пред Общината, където ще се проведе ритуал за издигане на знамената и официална част с приветствия и слова от Даниел Панов и митрополит Григорий.

В 11 ч. в МДТ “Константин Кисимов” ще започне тържествената сесия на Великотърновския общински съвет за обявяване на новите почетни граждани на старата столица. Тази година няма номинирани за наградата „Велико Търново“, така че тя няма да бъде връчена, посочи Нелина Църова, директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново.
В 11 ч. на сцената пред Общината с едночасов концерт на „Тоника СВ“ (Милица, Ралица, Емо и Драго) ще стартира концертната програма. След тях публиката ще се наслади на песните на популярната млада изпълнителка Михаела Маринова, а по-късно на 20-минутна програма на мажоретен състав „Астреа“ при ОУ „Бачо Киро“ и ДГ „Соня“ и „Пъстър калейдоскоп“ с изпълнения на любителски формации от В. Търново. В 18 ч. на същата сцена ще започне концерт на Нелина, който ще завърши с празнично хоро.

За почитателите на историята е организиран безплатен пешеходен екскурзоводски тур “Величието на средновековния Търновград”, който ще започне в 10 ч. и ще премине през църквите “Св. Димитър”, “Св. 40 мъченици”, “Св. св. Петър и Павел”, “Св. Йоан Рилски” и Царевец.

В парк “Марно поле” за малчуганите от 11 ч. до 13,30 ч. ще има детски празник с анимация, игри и забави. По същото време в парк „Майка България“ великотърновският клон на Клуб „Традиция“ ще представи интерактивна изложба на исторически предмети и анимация, свързани с честването на празника на града през изминалите години. На 6 маси ще бъдат показани нагледно предмети от бита на търновци от Второто българско царство, Възраждането и новото време. Участниците ще бъдат облечени в дрехи от тези периоди, а за първи път пред широката общественост ще бъде показана реконструкция на търновски сокай. Ще бъде пресъздадена и местната традиция на 22 март на войската да бъдат раздавани мекици и вино, като за останалите хора ще има мекици, чай и дребни домашни курабийки.
Църова посочи, че в празничната програма през март са включени 6 изложби, 9 концерта, 2 представяния на книги, 8 събития за деца и 1 световна оперна премиера, а 4 от тях са с международно участие.
Началото на проявите, посветени на 22 март, беше поставено на 7 и 8 март с откриване на изложбите „120 години от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка“ и „Дамите – Mariage d’amour“ в залите „Рафаел Михайлов“. На 9 март бяха представени куклен театър и концерт на “Voca people”. На 13 март предстои откриването на изложбата „Ахимса: ненасилие“ в ИЗ „Рафаел Михайлов“, на 14 март отново там ще бъде открита традиционната фотоизложба „122 години Туристическо дружество „Трапезица – 1902“, а на 15 март ще се проведе и хоровият концерт на дружеството.
Първото представяне на книга ще е на 14 март от 17,30 ч. в читалнята на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ – среща с писателя Анчо Калоянов за книгата „Бога слово. Спасителят и пазителят на Царевград Търнов“. На същия ден, по инициатива на Община Велико Търново, ще се проведе тържественият концерт с класическа музика и български ритми „Братя Владигерови и приятели“. На сцената ще излязат трима внуци на големия български композитор Панчо Владигеров, родената във В. Търново солистка на Варненската опера Мария Павлова, Стоян Янкулов – Стунджи и др. Пролетният концерт „Серенада на душата“ на музиканти, обединени от идеите на Бялото братство и учителя Петър Дънов, ще се състои в конферентната зала на Изложбените зали на 16 март, а на същия ден в 10 ч. гражданите и гостите на В. Търново ще станат свидетели на поредното издание на „Трабант фест“.
На 19 март от 19 ч. в МДТ „Константин Кисимов“ предстои световната премиера на операта „Хората от Борг“ на австрийския композитор Хелмут Нойман, която е с международно участие. На 20 март от 17,30 ч. в ИЗ „Рафаел Михайлов“ ще бъде открита изложбата „Потон” на художничката Галина Цветкова, НЧ „Надежда“ ще се включи в празничната програма с един магичен спектакъл, а пред НЧ „Искра“ на 21 март Професионален ансамбъл „Искра“ ще представи своя фолклорна програма. Отново на 21 март в ХГ „Борис Денев“ ще бъде открита изложба на големия български художник Греди Асса и ще се проведат две събития за деца в Общинския детски комплекс и фоайето на Регионалната библиотека. Тогава ще бъде представена и книгата „Бившите хора на концлагерна България“ на доц. д-р Мартин Иванов.
На 23 март в парк „Дружба“ ще има празнична хоротека с участието на Димана Боянова от Ансамбъл „Пирин“ и любителски формации от В. Търново. На същия ден Театър „Весел“ ще представи кукления спектакъл „Захарни неволи“ в НЧ „Искра“, а вечерта в МДТ „К. Кисимов“ предстои Пролетен концерт с участието на солисти, хор и оркестър на театъра, солисти от „Джуниър бенд“ при СУ „Емилиян Станев“ и диригент Георги Патриков.
Във връзка с предстоящия празник се подменят знамена по главната улица на града, а арките пред Пощата и в парк „Марно поле“ ще бъдат със специална тематична украса.
„Този празник е една историческа памет, която целият град носи и тя няма как да бъде отменена и заличена“, подчерта Църова.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново