ВМРО предлага на кмета Даниел Панов да обяви 2 май за неучебен ден

Публикувано на ср, 17 апр. 2024
505 четения

ВМРО-Велико Търново предлага на кмета д-р Даниел Панов да обяви 2 май за неучебен ден, обяви областният лидер на партията доц. Милен Михов. Денят да бъде обявен за неучебен ден в цялата страна – все повече стават тези родителските призиви с наближаването на Великден и предстоящите почивни дни.
Първи май, сряда – Денят на труда, е официален почивен ден. След това на 2 май се работи и учи, а от 3-ти май, петък, започват четирите почивни дни около Великден, който т.г. се пада на 5 май. Почивни, съответно и неучебни, са 3, 4, 5, 6 май. Много родители планират да пуснат бележка за един ден отсъствие на детето си по семейни причини на 2 май, поради което действително училищата едва ли тогава ще учат на пълен капацитет. Затова според много родители е удачно дори МОН да обяви четвъртъка за неучебен ден в цялата страна.
По закон кметовете на общини могат да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година за училища на територията на общината. Такова право имат и директорите – след решение на педагогическия съвет. МОН също може да обявява определени дни за неучебни със заповед на министъра на образованието. Това обаче обикновено става в началото на годината. През май например за неучебни са определени дните 17 и 20 май, когато ще са матурите за 12-класниците.
Решение 2 май да е неучебен ден вече издадоха кметовете на Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Плевен, Смолян и др.
Припомняме, че следващата порция от майски празници е в край на месеца. 24 май (петък) – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и е официален почивен ден. Тук ще се получат 3 почивни дни заради уикенда.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново