Виртуален тур предоставя онлайн разходка по Самоводската чаршия

Публикувано на чт, 24 Ное. 2022
571 четения

Виртуален тур, озаглавен “Самоводска чаршия – вековни традиции”, предоставя възможност за онлайн разходка по старинния архитектурно-етнографски комплекс във В. Търново и обектите, разположени на него. Проектът е разработен и реализиран от световноизвестния великотърновски фотограф Генчо Петков, с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и бе представен в Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” в болярския град. Сайтът http://aek.charshiata.com предоставя възможност както за кратка, 2-минутна виртуална разходка, така и за по-обстоен, с продължителност над час и половина тур, включващи над 160 на брой 360-градусови панорамни гледки. В проекта е търсена максимална близост до логичното движение на всеки един турист, поместена е интерактивна карта с панорамни точки на тях, а менюто е богато, с много навигационни бутони и допълнителни опции, улесняващи потребителя. Интегрирана е и възможност всеки посетител на интернет страницата да се възползва от услугите на гласов разказвач, който говори на езика, използван на браузъра на виртуалния турист. За удобство сайта има QR код за бързо сваляне на телефона, а с вградения бутон във формата на фотоапарат може да се направи снимка на екрана и да се зареди връзка към конкретния панорамен слайд. Виртуалният тур предлага възможност за разглеждане на всеки един от обектите – работилници и магазини, заедно с представяне на работещите в тях и на техния продукт, като това става чрез много снимки и видеа. “Хан Хаджи Николи” е отделен като самостоятелен обект с подменюта “Ресторант”, “Музей”, Картинна галерия”, “Кафене” и “Вино бар”.
Реализацията на проекта отнема на автора няколко месеца, като снимките са правени както в обикновени делнични дни, така и по време на Нощта на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите. Той може да се надгражда чрез добавяне на нови обекти и според Петков е по-добър като виртуален тур от този на Ватикана.
Уеб пространството и хостинга на сайта са осигурени със средства на Сдружение “Самоводска чаршия”, в което влизат почти всички работещи на занаятчийската уличка. Виртуалният тур вече присъства като поддомейн на страницата на Сдружението и може да бъде разглеждан от всеки желаещ.
На срещата възникна идеята да бъде създаден общ проект “Виртуално Търново”, в който да се обединят всички налични досега и предстоящи, да се направят виртуални турове на различни институции и места в града. Също така стана ясно, че Общината и Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов” имат проект за поставяне на 3 арки на Самоводската чаршия. Новият проект ще бъде включен към сайта на Агенцията и представен при участия в различни изложения в страната и чужбина.
“Аз съм възхитен и до известна степен изненадан от това, което виждам. То веднага се превръща в един много добър актив за В. Търново, който ще служи за популяризиране на историческата и духовна столица на България и за издигане на престижа ѝ. Този проект по някакъв начин прави много по-завършен образа на Самоводската чаршия, която свързва 19-и, 20-и и 21-ви век и духа на хората, които работят там”, каза Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново, който подчерта и световните постижения на Генчо Петков като фотограф.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново