Великотърновци почетоха паметта на Васил Левски

Публикувано на нд, 18 Февр. 2018
377 четения

С военен ритуал и литературно-музикален спектакъл Велико Търново почете 145-годишнината от обесването на Васил Левски. Поклонението се проведе пред паметника на Апостола на свободата в центъра на старата столица. То започна с изпълнение учениците Павел Люцов и Милка Люцова, които членуват в клуб „Млад възрожденец“. В поетичния спектакъл „Поклон, Апостоле!“ младите хора припомниха делото на Левски, както и историята на паметника на героя във Велико Търново. Монументът е открит през 1946 г. и е дело на скулптура Любомир Далчев.

Специален гост на поклонението бе председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев. „Днес е Сирни Заговезни – ден на прошка. Мисля, че съвпадението на тази дата с годишнината от гибелта на Апостола, ни задължава днес да поискаме прошка от него за това, че не сме успели да осъществим заветите му и да направим България такава, каквато той е искал да види”, заяви в словото си  Василев.

“Благодаря ти, Апостоле, че преди повече от 145 години ти начерта пътя, по който да вървим, остава само да го следваме. Ние не бива да губим вяра в себе си”, каза още председателят на общобългарския комитет.

Заупокойна молитва в памет Апостола и всички загинали за свободата на България отслужи отец Давид Йовчев. След това се проведе военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност с изпълнение на националния химн. Да се поклонят пред делото на Дякона дойдоха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, представители на двата университета в града, народни представители, общински съветници и десетки граждани.

Събитието бе организирано от Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Общински комитет „Васил Левски” и Великотърновската св. митрополия.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново