Великотърновската адвокатска колегия отбеляза своя празник

Публикувано на пт, 28 апр. 2023
923 четения

С изложба, посветена на българските конституции Великотърновската адвокатска колегия отбеляза своя празник. Тържественото честване премина под надслов „144 години конституционализъм в България” и се проведе в Регионална библиотека „П. Р. Славейков” в старата столица. Празникът се отбелязва на 29 април, като на тази дата през 1901 г. е приет първият Правилник на търновския адвокатски съвет. Заедно с това беше отбелязан и Денят на Конституцията и професионален празник на юриста – 16 април.

Събитието бе уважено от конституционния съдия чл.-кор. проф. дюн Атанас Семов, зам.-председателя на Народното събрание Никола Минчев, областния управител инж. Георги Гугучков, кмета на община В. Търново Даниел Панов, председателя на Административен съд – В. Търново Йорданка Матева, зам.-председателя на Районен съд – В. Търново Кирил Хаджитанев и др.
„През своето историческо развитие българската държава е приела четири конституции, отразяващите политическите, икономическите и идеологически основи на обществото към конкретния исторически момент. Първата Конституция е известна като Търновската и е приета на 16 април 1879 г. от Учредителното събрание. Втора Конституция – Димитровската, е приета на 6 декември 1947 г. от VI Велико Народно събрание. Третата Конституция, известна като Живковата, е приета след всенародно гласуване на 16 май 1971 г. Последната и действаща в момента Конституция е приета на 12 юни 1991 г.“, припомни Веселка Коева, председател на Великотърновската адвокатска колегия.
Поздрав към ВТАК отправи и кметът на В. Търново Даниел Панов. „Намираме се на метри от музей „Възраждане и Учредително събрание и от читалище „Надежда -1869“ – места, символ на българската държавност и отстояването на основните човешки права и най-вече на българския дух. Благодаря на Великотърновската адвокатска колегия за организацията на това събитие, посветено на 144 г. от приемането на българската Конституция. Великотърновци винаги са давали пример с обединяване и с каузи, които са съединявали обществото и са постигали големи успехи“, заяви Даниел Панов. Той подчерта, че в историческата столица са поститигнати най-големите държавнически успехи на Третата българска държава след Освобождението, дошли с мъдростта, обединението и единството на народа.
„Всички юристи имаме една обща съдба – да отстояваме върховенството на правото, защото няма устойчива държавност и истинска държава, без в нея да е въдворено и да царува върховенството на закона. Именно това е нашата цел. Неслучайно адвокатурата е записана и предвидена в Конституцията и всички ние можем да се гордеем с това. Тя не е само нормативен акт, а често пъти може да бъде извор на вдъхновение. В Конституцията са записани много принципи и положения, които звучат естествено, може би понякога банално, но трябва да ни напомнят кои са основните неща, за които се борим. Това е битката, която трбява да водим всеки ден в нашата дейност“, заяви зам.-председателят от Народното събрание Никола Минчев.
Проф. д-р Милко Палангурски, който е един от най-задълбочените изследователи на конституционализма в България, заяви, че каквато и да се случва в българската история, винаги в криза Конституцията спасява страната ни. „Трябва да пазим Конституцията, за да пазим онова, което са ни завещали първостроителите”, подчерта проф. Палангурски.
Адвокат Йордан Цветанов направи предложение пред Никола Минчев да бъде допълнен чл. 154 от Кодекса на труда и 16 април да бъде обявен за официален празник в Република България.
Свой поздрав до колегията отправи и чл. кор. на БАН проф. Атанас Семов. Той разкри пред присъстващите своите практически наблюдения и предложения за ролята на адвоката за определяне на приложното поле на правото на Европейския съюз.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново