Велико Търново за първи път става домакин на Градски винен фестивал

Публикувано на чт, 5 окт. 2023
389 четения

За първа година В. Търново става домакин на Градски винен фестивал (“Urban Wine Fest”), който ще се проведе в дните 7 и 8 октомври в емблематичния “Хан Хаджи Николи” на Самоводската чаршия. Любителите на виното от старата столица и близките региони ще могат да дегустират селекция от вина от местни сортове, представени от винените специалисти зад бара, да ги съчетаят с вкусните предложения на ресторанта и да се насладят на музиката на групата “The Hitchhikers & Maya”.
Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) организира това събитие във връзка с Международния ден на мавруда – 26 октомври. То се провежда под патронажа на Министъра на туризма и с официалната подкрепа на Министерството на туризма, Министерството на земеделието, Държавен фонд Земеделие, Столична община, Община Велико Търново, Община Варна и Община Пловдив, като тази година ще се реализира в съответните 4 града. Основният подбор от вина за фестивалите по места включва 36 етикета на 34 винарски изби от всички винени региони на България: пенливи вина, бели, розе, оранжеви, червени. Някои от тях са биологични или натурални, а особено интересно е, че посетителите ще могат да опитат вина от 17 български сорта. Във всеки от фестивалите към основната селекция ще се включат и по 5 вина от регионални изби и така общо на всяко от събитията винените любители ще имат възможност да дегустират до 41 вина, професионално представени от екипа експерти на БАВП.
“Ежегодното винено събитие, което в България се провежда за четвърти пореден път, допринася за популяризирането на родното вино и винения туризъм сред местни и чуждестранни потребители. Инициативата има за цел да подбуди сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да представи качествата на българските местни сортове, да открои хармонията между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България”, подчертават от БАВП.
Във В. Търново фестивалът ще започне на 7 октомври. От 12 ч. до 21 ч. ще се даде възможност за дегустация на 41 подбрани вина от български сортове. В 17,30 ч. ще е официалното откриване на фестивала с приветствие от Нейко Генчев, зам.-кмет на Община Велико Търново, и от Живко Енчев, председател на Българската асоциация на винените професионалисти, а от 18 ч. до 21 ч. ще прозвучат изпълненията на “The Hitchhikers & Maya”. На 8 октомври дегустацията ще продължи от 12 ч. до 18 ч., като входът за феста е свободен, а консумацията и дегустациите се заплащат на място в брой или с карта.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново