Велико Търново отново стана столица и на трабантите

Публикувано на нд, 17 мар. 2024
3199 четения

Велико Търново за поредна година стана столица и на трабантите! 13-ото издание на традиционния „Трабант фест“ събра над 100 автомобила от култовата източногерманска марка. Проявата вече и официално е международна, имаше сериозен брой участници от Румъния, а за първото за годината събиране на ретро автомобили отново се стекоха хора и от всички краища на България.

Мотото този път бе „Ротацията може да не се случи, но „Трабант фест“ винаги има!“, а фестът отново бе част от проявите в празничния календар на Община Велико Търново. Стотици хора се събраха още в 10 ч. на входа на парк “Марно поле”, където бе регистрацията на трабантите, и с интерес разглеждаха возилата, а собствениците обменяха идеи и съвети. За поредна година в ретро феста се включиха и притежатели на волги, вартбурзи, лади, жигулита и москвичи…

За трета поредна година идва вече розовият трабант „Пеперудената Фея“, който е обогатен с нов дрескод. „Това ми беше мечтата от младини – да си взема трабантче и да си го боядисам розово! Тя е красавица, има си дори мигли… За първите две години съм минала над 45 000 км с нея, карам си я редовно“, разказа нейната собственичка Ина Николова от София. Розовата красавица предизвикваше истински възторг сред децата в публиката. Трабантът е обновен с огромно плюшено мече, което носи името Фейчо, воланът му вече е розов, а на задната седалка има цяла „детска градина“.

Атракция бе и трабантът „101 далматинци“. Бялото возило си имаше закономерно муцунка отпред, а отзад – опашка. Негов дизайнер е д-р Цветан Найденов от столицата, когото всички познават като „Доктор Зизи“. За първи път в „Трабант феста“ имаше и представяне на книга. Изданието носи заглавието „Водачът на Трабант 601“, а негов автор е популярният бургаски писател и журналист Гочо Гочев.

„Тази година имахме много силно румънско присъствие, има автомобили, които пристигат за първи път. От Румъния редовно идват четиритактови трабанти в много добро състояние. А атракцията на това издание е едно розово кабрио, което е издържано във военно изпълнение, но е в розов цвят – „Розовата пантера“. Нашият фест се развива и като ретро парад, имахме присъствие на различни соц автомобили. Ако видим една колона с черни лимузини, чувството ще бъде едно, а ако видим колона от трабанти – тя поражда само усмивки и добро настроение. Шумът на трабанта е неповторим, човек, който е карал трабант, винаги има усещането за невероятно преживяване…“, заяви главният организатор доц. Милен Михов.

Имаше и мотор с кош, произведен през 1967 г. „Участвам доста често с един трабант, но сега реших да дойда с мотор“, сподели водачът му Ангел Ангелов от София.

Големият хит на тазгодишния „Трабант фест“ обаче бе …москвич. Следвоенен, произведен в СССР, на практика това е „Опел Кадет“, чийто завод е пренесен от Германия след Втората световна война, на тази база е произведен първият москвич. Красивото ретро возило бе може би най-старият автомобил на феста, произведено е през 1954 г. Негов собственик е Емил Петров от Ямбол, който е военнослужещ. Има го от шест години и го е внесъл от Украйна. „Идвам от Ямбол на собствен ход, участвам за първи път тук. С променена конструкция е и двигател на „Лада“. След войната такива автомобили от типа „Опел“ у нас не са внасяни“, разказа собственикът. На въпроса каква скорост развива, той се пошегува: „Колкото е по-голямо надолнището…“, но уточни, че развива 90-100 км в час. Навъртял е с москвича вече 60-70 000 км. „Всеки колега ще ви каже, че стойността не е в парите, а в наградата – интересa на хората“, добави Емил.

Час по-късно трабантите вдигнаха пушилка и в колона се изнесоха пред сградата на общината, където се подредиха в две редици за изложението. Е, и този път не мина без закъсали и се наложи бутане от присъстващите. Участниците получиха благословията на отец Асен, който ги поръси със светена вода и им пожела успех.

После започна и шествието по улиците на старата столица, което ще завърши до паркинга под Царевец. Там е атрактивната надпревара по майсторско кормуване, като отново няма да мине без въртене на гуми и познатото характерно пърпорене на двутактовите возила. Ще има награди в различни атрактивни категории, като независимо жури оценява автомобилите по различни критерии. От организаторите пък всеки участник ще получи грамота и специален стикер, че автомобилът му е участвал в “Трабант феста”.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново