Въдичари скочиха срещу готвена забрана на риболова в яз. “Йовковци”

Публикувано на пт, 1 Февр. 2013
2066 четения

Риболовци от Велико Търново и региона стартираха подписка срещу забраната за риболов в яз. “Йовковци”. Повод за инициативата им е слух, че до седмица-две предстои забрана за риболова в един от най-големите водоеми в областта.
“Научихме от наши източници в различни институции и смятаме, че информацията ни е сигурна. Като причина се изтъква това, че с риболова сме замърсявали водоема, от който регионът се снабдява с питейна вода. Не можем да се съгласим. Аз живея близо до язовира и с брат ми ходим всяка събота и неделя, за да почистваме брега. Правили сме и организирани почиствания, стараем се да опазваме водоема”, обясни Цветомир Илиев, един от инициаторите на подписката.
В четири магазина за риболовни принадлежности в старата столица се събират подписи. Формуляри са изпратени и в Плевен и Бургас. Събрани са 500 сигнатури, като въдичарите се надяват да съберат 2000 до сряда. Тогава подписките ще бъдат предадени на кмета на В. Търново Даниел Панов, на ВиК “Йовковци” и на ИАРА – във Велико Търново, и в София. “Подобна забрана не само ще е сериозен удар върху любителския риболов, но и ще засегне сериозно туризма, особено в района на Елена”, твърди Илиев. Обмисля се организирането на протест.
Проверка на “Янтра ДНЕС” показа, че преписка за необходимостта от такава забрана действително е започната. Нейн инициатор е дружеството, стопанисващо язовира – “ВиК “Йовковци”. “Бяхме принудени да потърсим възможност за подобна мярка, заради изключителното замърсяване на ръкавите на язовира. При всяко наше почистване събираме огромно количество отпадъци, понякога пълним цял микробус и лодки. Не е нормално да плуват пластмасови бутилки във водоема, от който пие вода целият район”, обясни гл. инженер на ВиК “Йовковци” Николай Владков. Той допълни, че дейността на риболовците води до все по-големи разходи за зарибяване, за почистване на зоните на язовира, а замърсяването и затлачването на ръкавите води до разходи при поддръжката на пречиствателната станция.
Инж. Владков е категоричен, че заповед за забрана на риболова в момента не е постъпвала. Това казаха и от ИАРА – Велико Търново, и РИОСВ.
Областният управител Проф. Пенчо Пенчев обясни, че е получил подобно запитване от “ВиК “Йовковци”, което е препратил до земеделското, строителното и екоминистерството. Нито едно от получените становища от тях не е за забрана на риболова в ръкавите.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново