Вадиха пострадал от реката и помагаха на затиснати в коли граждани при ПТП

Публикувано на чт, 14 мар. 2024
911 четения

Служители на 4 дирекции помагаха на пострадали при наводнение и пътно-транспортно произшествие при мащабно учение в района на Дебелец. В него се включиха Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областна дирекция на МВР, Спешна помощ и Български червен кръст във В. Търново.
Учението се проведе в четири етапа, като първият беше евакуация на пострадал гражданин от катастрофирал автомобил, паднал в река Белица. За целта бе използван „Алпийски способ“ и санитарно-спасителен плаващ всъдеход Амфибия. Вторият етап бе свързан с извършване на аварийно–спасителни действия по изваждане на затиснати граждани при възникнало ПТП, след моста на Дебелец, третият включваше извличане на автомобил от коритото на река Белица, а последният – използване на ленти за принудително спиране на автомобил, навлязъл в участъка на произшествието, чийто водач отказва да изпълни полицейско разпореждане.
“МВР е добре окомплектовано откъм техника и личен състав за справянето с такива извънредни ситуации. Подобни учения се извършват на територията на различни области и това е трето по ред. Един от приоритетите на Министерството за тази година е повишаването на уменията на служителите. Бюджетът за закупуване на нужната техника е сериозен. Очакваме доставката на над 200 високопроходими пожарни автомобила в срок до 2027 г.”, каза Кирил Ценкин, зам.-министър на МВР, който също присъства на мащабното учение.
“Това е едно пожаро-тактическо занятие, което включва действия за спешно реагиране на екипите при инцидент, свързан с наводнени участъци от републиканската пътна мрежа”, поясни старши комисар Любомир Баров, зам.-директор на Главна дирекция “ПБЗН”, който добави, че то се наблюдава от директорите и техните заместници от 13 регионални дирекции.
Целта на мероприятието бе да се провери степента на подготовка на структурите на МВР при ограничаване и ликвидиране на последствията от възникналата ситуация, да се подобри координацията между отделните институции, както и на познанията и уменията им за работа със специализирана техника. То имаше за цел и да се проиграе системата за оповестяване и спазването на изискванията за безопасност при ликвидирането на подобен род произшествия.
Учението се проведе в изпълнение на проект “Надграждане на капацитета на реагиращите структури за съвместна реакция при възникване на опасност за безопасността на движението по Републиканската пътна мрежа и повишаване познанията на гражданите относно тяхното поведение при тези ситуации”. На него присъстваха още Ивайло Здравков, областен управител на В. Търново, проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на старата столица, и представители на различни институции.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново