Велико Търново отбеляза 838 г. от въстанието на Асен и Петър

Публикувано на чт, 26 окт. 2023
192 четения

С празнична света литургия в църквата “Св. Успение Богородично” започна във В. Търново честването на Димитровден и на 838-годишнина от въстанието на Петър и Асен. Точно в 11,00 ч. тръгна литийното шествие с иконата на свети Димитър, която премина през Владишкия мост до историческата църква “Св. Димитър”. Датата 26 октомври се почита и като Ден на строителя и затова по традиция курбанът беше подсигурен от областното представителство на Камарата на строителите.
Отбелязването на годишнината в двора на храма започна с литературно-музикалната композиция „Асеневци и възкръсналото царство на българите“ в изпълнение на Елена Велчева, Гергана Русанова и Наталия Здравкова – ученици от Старопрестолната професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“.
„26 октомври е ден, който ни изпълва със силни чувства на гордост и достойнство. Този ден е особено вълнуващ, емоционален и скъп за сърцето и душата на всеки великотърновец. Така се чувства всеки, чиито живот е свързан с историческата и духовна столица на България В. Търново. Преди 838 г. тук, в сакралната за всеки българин църква Св. Димитър“, се случва едно от най-паметните и славни събития в историята ни. Братята Петър и Асен се изправят срещу Византийската империя. Повели българския народ срещу чуждата власт, те успяват. Империята е сломена и българското царство е възстановено. Това е един от важните, славни и паметните държавнотворни актове в цялата хилядолетна история на българската държава. Датата 26 октомври 1185 г. винаги ще бъде сред най-светлите и значими в нашата история“, заяви Снежана Данева-Иванова, която изпълнява временно функциите на кмет на община В. Търново.
Венцислав Дончев – председател на областното представителство на Камарата на строителите поздрави работещите в бранша за Деня на строителя. Той посочи и трудностите, пред които са били изправени през изминалата година.
„Българските строители работеха в условията на инфлация, политическа нестабилност и влошаваща се икономическа среда. Продължаваме да търсим взаимодействие с местната и централната власт за подобряване на нормативната база, касаеща строително-инвестиционния процес. За проблемите на строителния бранш трябва да има не само чуваемост, но и разбиране и реални действия за решаването им. Камарата на строителите си е поставила нелеката цел строителният отрасъл да бъде обявен за стратегически и приоритетен през следващите 10 г. Това е постижимо и ще окаже положителен ефект върху цялата икономика на България“, заяви Венцислав Дончев. Той подчерта, че сред целите е и дигитализацията на бранша, работи се и за напредъка на Европейския цифров хъб в сектор строителство. Венцислав Дончев пожела на всички в бранша да са здрави, а делниците им да са изпълнени с положителни емоции, спорна и съзидателна работа, дълголетие и професионални успехи. „Нека бъдем сплотени и да градим страната ни по-красива, модерна и привлекателна“, каза още Венцислав Дончев.
Благодарствен молебен направи Ставрофорен свещеноиконом д-р Славчо Иванов. След това бе осветен курбана за здраве на строителите и беше раздаден на присъстващите. Празникът завърши с музикална програма с участието на Професионален фолклорен ансамбъл “Искра” при читалище “Искра”.
Организатори на събитията са Община В. Търново, Регионален исторически музей, Великотърновска Света митрополия, Камара на строителите и Национален военен университет „Васил Левски”.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново