В Свищовско ще се дълбае на 2115 м за нефт и газ

Публикувано на вт, 4 Ное. 2014
1320 четения

В селата Овча могила и в Козловец тънат в неведение за сондажите

Пълна мистерия е обзела свищовските села Овча могила и Козловец за предстоящите сондажи в района за нефт и газ. В неведение сме кога и как ще се проучва дали не ходим върху петролен кладенец. Едни от хората вземат информацията на шега, че ще станем шейхове, други са сериозно притеснени, заявиха пред “Янтра ДНЕС” кметовете на Овча могила Нели Великова и на Козловец Борис Велев.
Дали в Свищовско има “черно злато” би трябвало да разбере държавната компания “Проучване и добив на нефт и газ” АД. Договорът за търсене и проучване на подземни богатства – нефт и газ, в местността Копчука е сключен между “ПДНГ” АД и държавата на 5.11.2010 г. Цялостният работен проект за блок 1-17 Овча могила е одобрен от МИЕ, а за 2014 г. има одобрен годишен работен проект. Какво включва той и кога сондите ще започнат да дълбаят в землището между Козловец и Овча могила от държавната компания категорично отказват отговор. Не съм оторизирана да говоря пред журналисти, заяви Рени Атанасова, посочена като лице за контакти на “ПДНГ” АД за сондажния блок Овча могила. Вчера цял ден ни препращаха от телефон на телефон между офисите на “ПДНГ” АД в София и Долни Дъбник, без да получим каквато и да е било информация.
В инвестиционното намерение на “ПДНГ” АД за блок Овча могила, с което “Янтра ДНЕС” разполага, е записано, че сондажът ще се извършва на дълбочина от 2115 м и се планира да бъде извършен за 120 календарни дни. Предвижда се да бъде направен тръбен кладенец за водоснабдяване на обекта с дълбочина от 40 м. Той трябва да осигури 30 420 куб.м вода за техническите нужди на проучванията на петролните залежи в кварцовите пясъчници, в които се очаква да има промишлени залежи от нефт. Работната сондажна площадка е 14,330 дка, а общо засегнатата земеделска земя ще е 20,348 дка. Потенциалното находище е на 3820 м от последните къщи на Горна Студена, на 4570 м от Козловец, отстои на 4900 м от Александрово и на 5280 м от Овча могила.
В промивните течности ще се използват общо 18 022 кг от 12 вида химични съединения, между които силно дразнещите и корозивни вещества като калцинирана сода, натриева основа, хидратна вар. Отпадъците от шлам и сондажни промивни течности ще се събират в земно-насипен утаител. Трапът ще е с размери 50 на 11,5 на 3 м с общ обем 1725 куб.м. След приключването на сондажите, ако се окаже, че няма нефт и газ, утаителят с мръсотията в него ще бъдат заравнени с булдозер, а сондажът запълнен с цимент и затворен с метален капак.
В инвестиционното предложение на “ПДНГ” АД е записано, че “методът на сондирането ще е конвенционален, не се прилага технология на хидравлично разбиване, хидравличен удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг, фракинг или всяко друго наименование, което описва вкарването на смес от вода или други течни или гелообразни субстанции с химични съединения, елементи или компоненти, флуиди, пропан, както и механични или органични пълнители под налягане по-голямо от 20 атмосфери под земята”.
Нищо от тази информация не се оказа известна на кметовете, още по-малко на местното население от четирите села, което е над 3500 жители.
Всеобщото притеснение е, че свищовските села са във Вранчанската сеизмична зона и подобно дълбаене над 2 километра в земните недра може да провокира земетресение. В Овча могила опасенията са да не загубят минералния си извор с лековита вода. Притесненията са да не се унищожи водохващането и лечебната минерална вода да изчезне, с което погива и санаториумът, който работи от 43 г. Свищовските села са с едни от най-плодородните земи в областта.
Преди две години от фирмата идваха на частични проучвания. Тази година никой не е стъпвал в селото. Аз и хората нищо не знаем, не е правено общоселско събрание, казаха кметовете на Овча могила и Козловец.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново