В Сухиндол отново ще търкалят бурета в навечерието на Трифон Зарезан

Публикувано на чт, 4 февр. 2021
363 четения

С традиционното състезание по търкаляне на бурета в Сухиндол отново ще отбележат Трифон Зарезан. Празничната програма за 14 февруари – Ден на Община Сухиндол и празник на лозарите и винопроизводителите, ще започне с откриване на изложба на децата от Детска градина “Соня”. Експозицията с творбите на малчуганите ще бъде открита на 10 февруари от 11,00 ч. в Общината. Час по-късно в Ритуалната зала ще бъде открита изложба, посветена на 156 г. от първото честване на Трифон Зарезан.
На 12 февруари от 12,00 ч. ще се проведе тържествено заседание на Общинския съвет по случай празника на града. На следващия ден ще се състои атрактивното състезание за търкаляне на празни 225 литрови бурета. Надпреварата ще започне в 12,00 ч. на централния площад. Класирането ще се извършва по време, като за победител ще бъде обявен най-бързо преминалият по трасето.
Празничният ден – 14 февруари, ще започне със света литургия за благоденствието на община Сухиндол, която ще започне в 9,00 ч. в храм “Св. св. Петър и Павел”. В 11,30 ч. ще се проведе традиционното зарязване на лозите в местността Димчански завой.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново