В Сухиндол наградиха победителите в националния литературен конкурс “Яна Язова – Христо Смирненски”

Публикувано на пн, 17 окт. 2022
351 четения

Директорът на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” доц. д-р Красимира Александрова награди в Сухиндол победителите в литературния конкурс “Яна Язова – Христо Смирненски”. Събитието се състоя в ритуалната зала на Общината и на него присъстваха кметът на Община Сухиндол инж.Пламен Чернев, председателят на Общинския съвет Борислав Вълев, ученици, учители, общественици и др.
Тази година акцентът в конкурса е върху 110-годишнина от рождението на голямата българска писателка Яна Язова, авторка на историческата трилогия “Балкани” – “Левски”, “Бенковски” и “Шипка”. Победители в творческата надпревара са осмокласничката Румяна Иванова, Севинч Мастънова – ученичка в 12 клас, и студентките Александра Кушева и Ашкинар Кайсимова. Четиримата получиха от директора на библиотеката книги и специално гравирани тефтери.
“Изключитлено приятно ми е да съм тук и да говорим за Яна Язова – нещо, което ми е липсвало през годините. Едва през 2022 г. в България се заговори активно за нейното присъствие в литературата. Творец, който е емблематичен, но забравен и по някакъв заличен от съзнанието ни начин по причини, които са били обект на политически интриги и интереси”, заяви доц. д-р Красимира Александрова. Тя припомни, че тази година се проведоха поредица от събития, свързани с популяризиране на личността и творчеството на Яна Язова. Националната библиотека организира изложба “Яна Язова – родолюбката на ХХ век”. Експозицията беше подготвена с помощта на писателя Николай Иванов, който проследява сухиндолските корени на Яна Язова и бащиния ѝ род. На събитието присъства и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. Тази година беше поставена и надгробна плоча на гроба на писателката в София, след като години наред мястото пустееше и повече от 40 г. беше безименно. В инициативата участва и кметът на София Йорданка Фандъкова.
“Яна Язова пише част от романа “Левски” именно в Сухиндол. Тя определя времето в града като ползотворно, тъй като тук е била духовно удовлетворена, защото всеки знае колко хубав е нашият край”, заяви кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев.
Писателят Николай Иванов представи копие в оригинален размер на дипломата на бащата на Яна Язова – Тодор Ганчев, който е бил доктор на философските науки, завършил в Цюрих, Швейцария. И подчерта, че Яна Язова е била копие на своя баща. Писателят сподели, че се е заел с амбициозната задача да направи музей в Сухиндол, в който ще представи интересни и ценни документи, свързани с живота на Яна Язова. Той ще се намира в центъра на градчето на мястото на бившата фурна, допълни Николай Иванов.
От своя страна ученици от СУ “Св. Климент Охридски” направиха рецитал с две стихотворения – “Циганка” на Яна Язова и написаното в Сухиндол “Черешка” на Христо Смирненски. Сред гостите на срещата беше и местният краевед Пламен Вълев, който се е срещал с Яна Язова и е един от изследователите на творчеството и нейния живот.
В края на срещата учениците и ръководството на училището получиха покана да гостуват в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в столицата.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново