В събота стартира третият етап на „Движи се и победи“

Публикувано на вт, 10 окт. 2023
138 четения

136 души се включиха във втория етап на есенната кампания “Движи се и победи”. В него взеха участие и четири семейства. Крайният пункт на маршрута беше с. Арбанаси. В този етап най-малкият регистриран турист е Симона Здравкова на 5 години от ДГ „Ивайло“, а най-възрастният – Седефка Любомирска на 89 години от В. Търново. Експерти от Регионалната здравна инспекция измериха кръвното налягане на 52 лица. При 6 от тях са установени стойности равни или по-високи от 140/90 мм Hg/ст.
Във втория маршрут участваха деца, ученици и педагози от 3 организирани ученически колектива от община В.Търново – СУ „Вела Благоева“, ОУ „Бачо Киро“ и от Центровете за настаняване от семеен тип I и II в града. Те се запознаха с пушещата кукла Сю, съдържанието на тютюневия дим и влиянието му върху организма.
Организаторите на “Движи се и победи – есен 2023” канят всички желаещи да преминат и третия маршрут на кампанията, който ще се състои на 21 октомври (събота) по екопътека от с. Присово – с. Малки чифлик – хижа „Ксилифор“. Пътеката тръгва от центъра на Присово по бяло-жълто-бяла маркировка по посока на старото килийно училище и църквата „Успение на Пресвета Богородица“. Движението е в североизточна посока, постепенно пътеката се насочва по склона уи след това се отправя до билния път на хълм Раздела и продължава на запад. След около 200 метра се отклонява надясно и достига до чешма „Дяла“. Там е обособено място за отдих с две огнища. Продължава се на югоизток около 1 км, след което се поема в посока Лъкарската чешма. Продължението е на север, след това по стар горски път в посока към Малък чифлик. Маршрутът продължава на север, пресича се главния път София – Варна преди скалния откос, следва черен път, преминава се през борова гора и се излиза на било. Върви се по бяло-оранжево-бяла маркировка, следва спускане към разсадника над Ксилифор и след това по бяло-синьо-бяла маркировка се достига до път, който води към хижа „Ксилифор“. След това оттам се продължава в посока В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА

сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново