В Павликени откриха паметник на Атанас Хаджиславчев

Публикувано на вт, 11 Ное. 2014
909 четения

Кметът на Павликени инж. Манолов и правнукът на Атанас Хаджиславчев Иван откриха бюст-паметника.

Бюст-паметник на Атанас Хаджиславчев, първия почетен гражданин и старейшина на селището, откриха вчера в Павликени. Мемориалният знак се намира на главната алея в централния градски парк “Кирил Ракаров”. Откриването му стана точно на датата на смъртта на Атанас Хаджиславчев през 1943 г.
На тържеството присъстваха кметът инж. Емануил Манолов, председателят на ОбС инж. Дончо Дончев, общински съветници, почетни граждани на Павликени, кметове на населени места, граждани. Тук бяха и правнукът на Атанас Хаджиславчев Иван и неговите синове Георги и Атанас Хаджиславчеви. Заупокойна молитва отслужи архимандрит Георгий. Ако познаваме днес Павликени като съвременен български град, несъмнено в основата на това стои делото на Атанас Хаджиславчев, каза инж. Емануил Манолов. Няма събитие в тогавашното село Павликени след Освобождението, което да не е свързано с неговото име.
Този паметник се превърна в кауза за общинската администрация, която започна събиране на средства за изграждането му по Коледа през 2013 г. Инж. Манолов благодари на дарителите, на арх. Любомирски, автор на проекта, и на скулптора Илко Костадинов. Живота и делото на Хаджиславчев припомни директорът на Историческия музей Нели Цонева. Безброй са заслугите му за утвърждаването на Павликени като административна единица след Освобождението. Има огромни заслуги за изграждането на жп гарата, на църквата, на ловното дружество, за развитието на спорта. Бил е кмет на Павликени и депутат. Приживе, през 1938 г., получил признанието на павликенчани, които го провъзгласили за пръв почетен гражданин и старейшина.
Елка СПАСОВА, сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново