В ликвидирането на 1661 произшествия са участвали през годината пожарникарите в региона

Публикувано на пн, 19 Дек. 2022
82 четения

В ликвидирането на 1661 произшествия са участвали от началото на годината до сега структурните звена на РДПБЗН – Велико Търново. Това отчете директорът на областната противопожарна служба комисар Красимир Кръстев на среща с областния управител инж. Георги Гугучков.
Като изключително сложни и опасни инциденти през годината комисар Кръстев определи пътно транспортното произшествие на шести август с румънски автобус на главен път Велико Търново – Русе в района на село Куцина, община Полски Тръмбеш, както и възникналите пожари в химическо предприятие в Г. Оряховица на 21.02.2022 г. и на 26.04.2022 г., след които са били назначени проверки в предприятията от химическата индустрия.
Особено опасен е бил и горският пожар, възникнал на 02.11.2022 г. в село Константин, община Елена, при който са били засегнати над 2 500 декара горски насаждения и сухи треви. Пожарът се е развил в изключително труден терен при силен вятър. Предизвикателство пред пожарникарите са били и едновременно възникналите произшествия на 23.11.2022 г. в Лясковец в изоставено бивше училище и неизползваема ЖП-гара.
Комисар Кръстев отчете доброто взаимодействие с Областна дирекция „Земеделие“ и Областна дирекция ДФ „Земеделие“ за намаляване до минимум броя на възникналите пожари в стърнища и други растителни остатъци.
Областният управител инж. Георги Гугучков поздрави служителите на РДПБЗН и отправи апел към гражданите да подават сигнал към тел. 112 при най-малки съмнения за пожари в стърнища, ливади и пасища с цел избягване на по-сериозни последствия.
Комисар Кръстев припомни още, че след отпадане на противоепидемичните мерки в началото на април бе проведен областният етап от състезанията на МПО „Млад огнеборец“. Същинското състезание бе в средата на май в Полски Тръмбеш. Първи стана отборът на СУ „Цанко Церковски“ гр. П. Тръмбеш, който участва в ХХI републикански състезания в „Албена“ през юни и зае седмо място в дисциплината „Щафета 400 м. с препятствия“ и 12 място в комплексното класиране.
През април от РДПБЗН бе сформиран отбор на СУ „Ем. Станев“ – гр. В. Търново, за участие в XVIII Национално ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. То се проведе в края на юни във В. Търново, а представителният отбор на областта спечели златните медали.
Комисар Кръстев припомни и за други инициативи на Регионалната дирекция с ученици и деца от област Велико Търново, които имат превантивна цел и се радват на огромен интерес сред тийнейджърите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново