В Горна Оряховица започнаха протести срещу завода за хлор

Публикувано на вт, 25 Ное. 2014
1605 четения

Граждани пуснаха петиция до премиера, министрите на екологията и здравеопазването 
и местните управляващи. Прилагат към документа разследване на “Янтра ДНЕС” по темата
В Горна Оряховица започна активна гражданска протестна кампания срещу изграждането на завода за хлор на софийската фирма “Континвест” ООД в района на “Химснаб”.
В интернет вече стартира подписка и петиция срещу изграждането на инсталацията за хлоралкална електролиза. До края на тази седмица подписката ще бъде пусната и на хартиен носител в града, защото сме против хлор да се произвежда до училища, жилищни квартали и болницата в Горна Оряховица, заяви пред “Янтра ДНЕС” Николай Петров, един от организаторите на “Анти Хлор” движението в града.
Подписката е активна на адрес http://www.peticiq.com/ signatures/ 103458/. Публикувана е и петиция против изграждането на завода за хлор в Горна Оряховица. Тя е адресирана до премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда Ивелина Василева, здравния министър д-р Петър Москов, директора на РИОСВ Елин Андреев, областния управител проф. Георги Камарашев и кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. В петицията гражданите отправят апел към управляващите: “Молим да уважите искането на обществеността на Горна Оряховица и съседните населени места да не бъде издавано разрешение за изграждане на модулен тип хлоралкална електролиза на територията на град Горна Оряховица. Фирмата инвеститор “Континвест” ООД вече има печален опит с начинанието си в гр. Ямбол, където е имало инцидент с изтичане на хлор. Ние не вярваме в безопасността на подобно производство и не желаем такова да бъде разрешено в близост до домовете, училищата и болницата на града! Надяваме се, че ще оправдаете доверието, което сме Ви гласували!”.
Освен към политиците, от “Анти Хлор” движението се обръщат и към гражданите: “Нека не живеем в страх! Нека дишаме чист въздух! Всичко зависи от нас! Инциденти се случват в къде по-развити страни, а в България още по-често. Причината – икономия и по-големи печалби! Гласувайте за правото ни да живеем в чиста среда без отрови и опасности!”. Към петицията и подписката е публикувано разследването на “Янтра ДНЕС” от 13 октомври 2014 г. “Хлорна бомба цъка в Горна Оряховица”.
Хартиената подписка ще се събира до 15 декември, за да бъде връчена на следващия ден при общественото обсъждане на доклада за въздействието върху околната среда на инсталацията за хлоралкална електролиза, съобщи Николай Петров от “Анти Хлор”. Общественото обсъждане е насрочено за 16 декември от 14,30 часа в сградата на Община Горна Оряховица.
“Основната ни цел не е да организираме бунтове, а информационна кампания и да запознаем колкото се може повече хора с проблема преди общественото обсъждане на доклада по ОВОС. В Инициативната група са още общинският съветник Иван Момъков и бившият му колега Беньо Карамочев. Всички участници в групата обаче са категорични, че тя няма нищо общо с политическите и партийните им пристрастия.
Започваме срещи с хора от кварталите близо до площадката за хлор, ще отпечатаме дипляни и други материали. Еколози, юристи и лекари ще ни помогнат в изработването на становището ни за общественото обсъждане, посочиха още от “Анти Хлор” движението. Прави се и интернет страница на противниците на завода за хлор в Г. Оряховица – antihlor.hit.bg.
Докладът по ОВОС е изготвен от “Данго проект консулт” ЕООД – София. Консултантът и инвеститорът инж. Веско Цветков от “Континвест” твърдят, че ще се използва най-модерната технология за производство на хлор в Европа и защитите при авария дават достатъчно гаранции за здравето на хората. Докладът е публикуван на интернет страницата на РИОСВ В. Търново и е на разположение в горнооряховската база на инвеститора, както и в Община Горна Оряховица.
Проектът на “Континвест” е за модулен тип хлоралкална електролиза, чийто продукти ще са хлор, натриев хидроксид и водород, солна киселина и ферихлорид. Капацитетът на инсталацията е за производство на течен хлор до 15 000 т на година (до 45 т на денонощие), натриева основа – 17 000 т годишно, водород – 443 т, солна киселина – 33 000 т, ферихлорид – 20 000 т. Общият обем на продукцията се планира да стигне до 85 000 т годишно при денонощен режим на работа.
Ако фирмата получи нужното комплексно разрешително от МОСВ, монтажът на производствените инсталации ще започне през 2015 г. и ще приключи през 2016 г., когато ще започне и първото производство, посочват от “Континвест”. Освен инсталацията за електролиза, ще се изгради противопожарна система и пречиствателна станция за химически замърсени води, сочи докладът по ОВОС и приложенията му.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново