Фотоизложба показва успешните европроекти, реализирани в областта

Публикувано на вт, 25 Ное. 2014
278 четения

Експозицията представя 36-те най-успешни европроекта в областта по шестте оперативни програми.

По оперативните програми са привлечени 388 471 639 лв.
Фотоизложба с 90 фотоса представя 36-те най-успешни европроекта в областта по шестте оперативни програми. Експозицията е подредена пред Факултета по изобразително изкуство и централната поща във Велико Търново. Проектите са на общини, бизнеса, училища и университети, неправителствени организации. Част от показаните проекти са признати като успешни практики и от управляващите органи на съответната оперативна програма.
Великотърновска област стои добре на фона на останалите региони по усвояването на евросредствата, каза при откриването на експозицията Мариела Цонева, директор на дирекция “Общинско развитие” в Община Велико Търново. “Дължим много на бизнеса, който е активен участник по ОП “Конкурентоспособност”. Дано сме си взели поуките. Процесът е труден и тежък, особено за бизнеса, защото фирмите трябва да заделят немалък собствен ресурс, който им трябва, за да развиват пазарите си. Нашите фирми са високо оценени от управляващия орган на ОП “Конкурентоспособност” като добра практика и пример за прозрачно усвояване на евросредствата, посочи Мариела Цонева.
Тя е категорична, че Община Велико Търново няма европроекти, които да са застрашени от провал. “Стараем се с много труд и нерви да работим по правилата и да ги спазваме”, заяви Цонева.
Общо в региона са изпълнени или са в процес на реализация 324 проекта на обща стойност 388 471 639 лв. и се изпълняват от 174 бенефициенти. По ОП “Околна среда” проектите са 12 за 150,8 млн. лв., по ОП “Регионално развитие” – 49 проекта за 124,1 млн. лв., по ОП “Развитие на човешките ресурси” – 154 разработки за 14,6 млн. лв., по ОП “конкурентоспособност” – 87 проекта за 96,8 млн. лв., по ОП “Административен капацитет” – 21 разработки за 1,6 млн. лв. и по ОП “Техническа помощ” – един за 534 хил. лв.
Изложбата е организирана от Областния информационен център. До 28 ноември експозицията ще бъде показана във всяка от десетте общини в областта. Тя е част от националната инициатива “Стъпки по пътя към програмен период 2014-2020 г.” Кампанията се провежда от Дирекция “Програмиране на средствата от Европейския съюз” в Министерския съвет.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново