Училище премахва 11 стари дървета и засажда нови преди ремонт на площадки

Публикувано на вт, 19 мар. 2024
1752 четения

СУ „Емилиян Станев“ във В. Търново ще премахне 11 стари дървета във връзка с предстоящия ремонт на спортните площадки в северния двор. Проблем са 8 компрометирани тополи около игрищата, за чието изсичане има заповед от кмета на старата столица Даниел Панов. Те са много стари и вече представляват опасност за учениците, учителите и техните родители, както и за преминаващите от другата страна на оградата минувачи.
„Оказва се, че навремето, когато тези тополи са засадени, не е предвидено, че са от вид, който като порасне твърде много отвътре стъблото става кухо. Затова трябва да ги премахнем преди да започне работата по площадките. В южния двор имаме и 3 ясена, които също бяха определени като рискови от общинските служби и ще трябва да бъдат премахнати“, поясни Кина Котларска, директор на СУ „Ем. Станев“. Тя посочи, че в момента ръководството търси оторизирана фирма, която да се заеме с отсичането на дърветата по правилен и безопасен начин, след което да ги транспортира. Това ще бъде за сметка на училището и надеждата е да се случи по време на априлската ваканция, докато в двора няма деца.
„На нас ни е много мъчно за тези дървета, защото са красиви, правят сянка и пречистват въздуха. Затова, на местата където по някаква причина вече сме премахвали някои от тях, винаги сме засаждали нови и си ги поддържаме. Така ще е и сега“, бе категорична Котларска.
За ремонта на спортните площадки в училището Община Велико Търново е обявила обществена поръчка за определяне на изпълнител на проекта, като очакванията на директора на СУ „Ем. Станев“ са през месец май вече да има избрана фирма. Вероятно извършването на строително-ремонтните работи ще се осъществи през лятната ваканция. Предстои да се премахне и изхвърли старата асфалтова настилка, да се направят бордовете на площадките, да се ремонтират оградите, да се постави нова асфалтова настилка. Върху нея ще се положи цветна ударопоглъщаща материя, която ще бъде разчертана за различните видове спортни игрища за баскетбол, волейбол, мини футбол и хандбал. Ще бъде направен и нов наклон за облекчаване на водата при валежи от дъжд и сняг. Съоръженията ще бъдат освежени, а нуждаещите се от ремонт – поправени. От учебното заведение се надяват за началото на новата учебна година през есента да имат напълно обновени спортни площадки.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново