Училище интегрира електронните спортове в училищната среда

Публикувано на чт, 26 ян. 2023
78 четения

СУ “Димитър Благоев” в Свищов е едно от новите училища, които се включиха в School Esports League този сезон, но много бързо се превърнаха в пример за това, как електронните спортове успешно да се интегрират в училищната среда. “Гейминг концепции” е учебна програма, която дава решение как да се приспособи училището към децата и вместо да им се дават готови отговори, които да запаметят, да се научат да мислят и сами да решават проблеми, застъпвайки едни от най-важните меки умения – творческо решаване на проблеми, работа в екип, стратегическо мислене, емоционална интелигентност и комуникация, които успоредно с уменията за водене на здравословен начин на живот са не само гаранция за успешен, но и за щастлив живот. Създаването на Клуб “Гейминг концепции” даде възможност на учениците да придобият и усъвършенстват всички тези умения, докато правят нещо, което обичат – да играят любимите си игри. Участието в училищната лига, освен предизвикателно и забавно, е и начин да осъзнаят колко важни са работата в екип, постоянството и умението да управляваш времето си.
С бързите темпове на развитие в 21-ви век най-ефективни са хората, които умеят бързо да се адаптират – умение, което учениците бързо усвояват с участието си в School Esports League, а с напредването във фазите, застъпват и най-важните аспекти от личностното развитие – да се научат да си поставят цели с измерими етапи и да са последователни в действията си, посочват от СУ “Димитър Благоев”.
Желанието на учениците да се включат в лигата е посрещнато с ентусиазъм от ръководството, което насърчава и приветства инициативността на своите ученици и поставя техните желания на преден план при сформирането на групи по занимания по интереси. Ръководителят на Клуба Красимира Кирчева взема присърце участието в междуучилищната лига и гледа тренировките и официалните мачове на четирите отбора на СУ “Димитър Благоев”, а отдадеността, с която подкрепя и мотивира възпитаниците си, е наистина вдъхновяваща, разказват от свищовското училище.
“В ерата на технологиите и дигитализацията най-успешните училища са тези, които се адаптират към променящите се времена, както и към очакванията и интересите на учениците, без да ограничават достъпа им до виртуалния свят. Целта на образованието трябва да бъде да ни научи как да мислим и да бъдем толерантни, а най-ефикасният начин за това е когато учим чрез нещо, което ни харесва, а после използваме наученото в живота, за да получим това, което искаме”, смята Кирчева.
В този динамичен, високотехнологичен и бързо развиващ се свят образователната система не е достатъчен източник на знания и умения. Това налага и необходимостта от добре разработени и ориентирани към нуждите и интересите на подрастващите програми като “Гейминг концепции”, които освен в помощ на учителя, са и доказателство, че човек може да се учи от всичко, дори и докато се забавлява и играе, смятат от училището.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново