Учениците от две търновски училища най-добри в областта на външното оценяване за IV клас

Публикувано на чт, 10 юни 2021
4498 четения

Добри резултати на Националното външно оценяване по Български език и литература и Математика постигнаха четвъртокласниците от училищата във Великотърновска област. Най-успешно по двата предмета са се представили учениците от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” и СУ “Емилиян Станев” в старата столица, съобщи Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието.

На изпита по БЕЛ са се явили 1651 ученика, които са оценявани по скалата до 50 точки. Общият успех на учениците от всички училища в Област В. Търново е 37,16 т., което се равнява на оценка Мн. добър 5,05 по шестобалната система. Във всички 60 училища, където има ученици в 4 клас резултатите са положителни, като само едно от тях е със слаб успех. Най-високи резултати са постигнали четвъртокласниците от СУ “Николай Катранов” в Свищов, ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, СУ “Емилиян Станев” и ОУ “Бачо Киро” във В. Търново. Общо 33 училища, от всички 60 в региона, са със среден успех над 30 т., което е два пъти повече от минималния необходим брой и се равнява на Добър 4,20-4,40, поясни Личева.

На НВО по Математика са се явили 1649 ученика. Средният резултат е 30,21 т., което за учениците от Област В. Търново е обща оценка Добър 4,33. 18 училища са със среден успех над 30 т. Най-високи резултати са постигнали четвъртокласниците от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” и СУ “Емилиян Станев” във В. Търново, ОУ “Петър Берон” в Дебелец и др. Тук 4 от училищата са със слаб резултат. Въпреки, че този предмет повече затруднява учениците, като цяло повечето са се справили много добре, коментира началникът на РУО.

В момента тече подготовката за НВО на всички ученици от 7-ми и 10 клас. По БЕЛ то ще се проведе на 16 юни, а по Математика – на 18 юни. На 17 юни учениците, които са пожелали ще преминат НВО по чужд език. По график на училищата, за 10 клас има и изпит по Дигитални компетентности, на който традиционно се явяват малко ученици, каза още Личева.

“Националното външно оценяване по БЕЛ и Математика е задължително за съответните класове, като седмокласниците ползват тази оценка и като част от формиране на бала за кандидатстване след завършен 7 клас. За изпита всички ученици трябва да се явят 40 минути по-рано в двора на училището и да спазват противоепидемичните мерки. За десетокласниците началото на НВО е в 8 ч. и ще продължи около 1 час, а за седмокласниците е от 9 ч. и е с по-дълга продължителност. Дните са неучебни за останалите класове. Всеки, явяващ се на НВО, ще положи изпита в училището, в което учи. Квесторите ще са учители от други училища. На изпитите отново ще има и видеонаблюдение”, поясни Личева, като пожела успех на всички

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново