Ученици писаха писма до будители в читалище “Искра”

Публикувано на пн, 30 окт. 2023
144 четения

Четвъртокласници от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във В. Търново написаха писма до любимите си будители. Те съчиниха и оформиха красиво благодарностите и посланията си до Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Кирил и Методий, както и до Йорданка Петрова, техния учител ЦДО, която остана трогната от изненадващия жест.
Инициативата се проведе в детския отдел на библиотеката към читалище “Искра” в старата столица и беше организирана съвместно от домакините на събитието и училището, по повод Деня на будителите 1 ноември и миналия неотдавна Ден на писмото.
Учениците дискутираха по въпросите какво са будителите, какъв е приносът им в нашата история и какво може да се научи от тях.
“Всяко от децата написа писмо, обърнато към обществото, към миналото, настоящето и бъдещето. В забързаното ежедневие често забравяме откъде сме тръгнали и какво трябва да носим със себе си, затова решихме по един по-интересен начин да разкажем на учениците какви са били хората преди нас и да ги възпитаме в онзи възрожденски дух, който днес до голяма степен липсва”, каза Гергана Михайлова, библиотекар в НЧ “Искра”. Целта беше четвъртокласниците да бъдат провокирани както с по-известни, така и с по-непознати имена от нашата история. Освен за Иван Вазов, Г. С. Раковски, д-р Петър Берон и Васил Априлов, учениците чуха повече и за личности, свързани с Търновския край – Стоян Михайловски, Ангел Кънчев, отец Матей Преображенски, уста Колю Фичето и др.
Николай ВЕНКОВ, Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново