Ученици от училище „Емилиян Станев“ представиха експериментална изложба

Публикувано на пт, 20 ян. 2023
747 четения

Изложба с многостени представиха днес учениците от 9 „в“ клас на СУ „Емилиян Станев“ във В. Търново. Експозицията е последният етап от работата им по учебен проект, с който те участваха в мащабния образователен експеримент, проведен в гимназията. Експериментът е основан на проекто-базираното обучение и в него бяха включени всички ученици от 5 до 12 клас, както и голяма част от педагозите.

„Проектът на деветокласниците нарекохме „Многостени“ и учениците имаха поставени няколко задачи, които трябваше да извършат в точна последователност. Първо трябваше да изработят многостени, което те учат по математика. След това имаха задача да създадат илюзия за пространство, което ще рече да нарушат равнината, за да се получи триизмерен обект. Това е част от учебната им програма по предмета „Комбинаторика“. В процеса на проекта правиха и други фигури, но в крайна сметка голямата цел беше свързана с това, те да създадат пространствена композиция, което си е сложна задача. Трябваше да рисуват и да работят на компютър и така обединихме и часовете по изобразително изкуство и графичен дизайн“, обяснява Маргарита Рачкова, която е преподавател по комбинаторика и председател на екип „Методическо обединение по изобразително изкуство“.

„Беше много интересно и на моменти трудно да извървим всички стъпки и да направим всички задачи. Но в крайна сметка успяхме да изработим и нашите календари – додекаедри. Има пет такива, защото екипите в класа ни бяха пет и всички календари са на различна тематика“, разказва Светлозар Андреев. А неговите съученици Даяна Николова, Диляна Горанова, Светлозара Джорджина и Ралица Тоцева уточняват, че додекаедър е фигура с 12 стени, точно колкото са и месеците в годината. Момичетата казват още, че най-сложно за тях е било стиковането в екипа.

„Ние бяхме разпределени така че да не работим с приятелите си, което в началото леко ни стресна, защото работихме със съученици, с които почти не си говорим. Обаче това се оказа вълнуващо предизвикателство, открихме се един друг, научихме се да си говорим и да се слушаме“, допълва Даяна Николова.

Всеки в екипа е имал конкретна роля и това също е било условие в проекта. Така във всеки отбор е имало фотограф, писател-документалист, работник, лидер и говорител.

Освен Маргарита Рачкова, учениците са разчитали на помощта и на Митка Ангелова, учител по математика, на Галя Хаджиатанасова – по изобразително изкуство и на Галя Георгиева и Венцислав Цонев, учители по графичен дизайн.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново