Ученици от свищовско училище участваха в конференцията “Достъп до добра храна”

Публикувано на ср, 1 Ное. 2023
67 четения

Представители на Ученическия съвет на ПДТГ,,Д. Хадживасилев” – Свищов, участваха в IX Национална конференция “Достъп до добра храна”. Събитието е кулминацията на “Седмицата на достъпа до добра храна 2023” и се проведе в Парк-хотел “Витоша”, София.
Конференцията бе структурирана в няколко панела – “Предизвикателства пред хранителните системи и загубата на храна”, “Децата и храната”, “Училищата и храната”. По време на събитието бяха представени доклади, свързани с предизвикателствата пред хранителните системи и загубата на храна. Бяха презентирани иновативни и традиционни храни.
Учениците от Търговската гимназия, под ръководството на Марияна Любенова, старши учител по биология и здравно образование, се включиха в панела ,,Училищата и храната”. Под формата на презентация, под името “Посланици на здравословното хранене за малки и големи”, учениците представиха множеството образователни инициативи и проекти, проведени през седмицата на Достъпа до добра храна, насочени към увеличаване на хранителната грамотност на малки и големи.
Интересни за участниците бяха споделените впечатления от учениците: посещенията им при технолози и майстори във Винарска изба, село Вардим; организираните училищни мостове на тема “Вдъхновението да учиш за храната” – с деца от Детска градина “Васил Левски” и ученици от Основно училище “Филип Сакелариевич”, гр. Свищов; поставянето на информационни постери в коридорите на училището, разлепване на крилати мисли и цитати, свързани с храненето, които учениците са подбрали специално за формата.
Вдъхновени от видяното и чутото на конференцията “Достъп до добра храна”, възпитаниците на ПДТГ “Димитър Хадживасилев” ще продължат да бъдат “Посланици на здравето сред малки и големи”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново