Ученици от ПГСАГ “А. Попов” посетиха Министерството на външните работи

Публикувано на ср, 4 окт. 2023
125 четения

16 ученици от ПГСАГ “Ангел Попов” във В. Търново бяха на посещение в Министерството на външните работи по повод Деня на отворените врати на държавната институция. Те имаха възможността да се потопят в света на дипломацията и да се запознаят с дейността на ведомството. Визитата беше по покана на МВнР и част от обучението по гражданско образование и история на изкуството. Затова учениците заедно със своите ръководители Тодор Видиновски и Даниела Петрова се включиха в организираните от Държавния културен институт към министерството турове, на които научиха повече за тесните връзки между културата и дипломацията. Гимназистите разгледаха конферентните зали, впечатляващата колекция от изобразително изкуство и кабинета на министъра. Те имаха възможността да видят и така наречения “Черен мрамор” – фоайе, през което са преминали стотици официални чуждестранни делегации, разказаха от ПГСАГ “Ангел Попов”.
Дирекция “Човешки ресурси и административно обслужване‘‘ на МВнР представи възможностите за стажове и работа във ведомството, а от Дипломатическия институт дадоха на учениците подробна информация как се става дипломат и какви обучения се организират там.
Учениците можаха не само да се разходят из кулоарите на българската дипломация, но и да се запознаят отблизо с работата на различни дирекции на институцията, фокусирана в различни сфери на българската външна политика. Всички посетители бяха приветствани от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, разказаха още от великотърновската гимназия.
Николай ВЕНКОВ
сн. ПГСАГ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново