Ученици от областта получиха награди от националните конкурси „Алеко“

Публикувано на пт, 13 ян. 2023
253 четения

Ученици от няколко училища в областта бяха наградени за отличното си представяне в националните конкурси на Община Свищов за ученическо есе и рисунка “Алеко”. Тържествената церемония се проведе в Художествена галерия „Николай Павлович“ в крайдунавския град, където бе отбелязана 160-ата годишнина от рождението на Щастливеца. В надпреварата се включиха участници от 93 населени места в страната, които се представиха със 155 есета и 688 рисунки, посочиха от Община Свищов.

В раздел „Есе“, първа възрастова група (7-8 клас), на трето място беше класирана осмокласничката Александра Боянова от ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ в Свищов. Във втора възрастова група (9-10 клас) победител стана Марина Петрова от СУ „Николай Катранов“ в крайдунавския град, втори се нареди Ивайло Йорданов от ПМГ „Васил Друмев“ във В. Търново, а на трето място се класира Стефан Димитров, също от СУ „Н. Катранов“.

В конкурсът за рисунка участниците твориха в три теми. Първата беше „Домът на Алеко“ и в нея учениците трябваше да нарисуват пейзаж. Там втора награда взе 8-годишният Божидар Стоянов от свищовското Арт студио „Цветна палитра“. Трети се класира връстникът му Ивайло Костов от СУ „Николай Катранов“ в Свищов, а поощрителна награда взе 17-годишният Кристиян Ташев от Гимназията по моден дизайн във В. Търново. Втората тема беше „Щастливеца“, в която трябваше да се рисува портрет на писателя, но в нея нямаше отличен участник от великотърновска област. В третата, „Алеко Константинов и вечните му герои“, участниците рисуваха любим персонаж от произведенията на твореца. Втора награда тук заслужи 9-годишната Дева Великова от СУ „Николай Катранов“, а трета – 8-годишният Матей Узунов от същото училище.

Николай ВЕНКОВ

сн. Община Свищов

loading...
Пътни строежи - Велико Търново