Ученик от ПМГ „Васил Друмев“ с награда от президента Румен Радев

Публикувано на чт, 5 окт. 2023
1059 четения

Дванадесетокласникът Делян Бойчев от ПМГ „Васил Друмев“ във В. Търново е отличен с грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“. Наградата му връчи държавният глава Румен Радев, който приветства лауреатите от 21-ото издание на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.
Делян е носител на Голямата награда от Панаира на науката и иновациите – Innofair 2023 в София. Извоювал е отлична награда от Двадесет и трета Ученическа секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България. Успешният и научно признат проект на ученика от ПМГ „Васил Друмев“ е в областта на машинното обучение и е свързан с моделите за класификация на изображения. Преподавателите с най-голям принос за постиженията му през годината са: Кристиан Георгиев, докторант в Масачузетски технологичен институт, и Георги Игнатов, старши учител по информатика и информационни технологии във великотърновската Природоматематическа гимназия.
Церемонията по награждаването се проведе в деня, в който се навършват 120 години от рождението на известния изобретател от български произход и създател на първия електронен компютър с регенеративна памет, който е и Ден на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика в България Президентската инициатива отличава ученици, студенти и млади български учени в областта на компютърните науки.
„Горд съм, че и през 2023 г. се надграждат установените вече традиции България да бъде прославена по света със своите млади, талантливи, енергични и амбициозни учени“, заяви държавният глава пред отличените и допълни, че техните успехи в полето на иновациите, информационните технологии и авангардните научни изследвания са постигнати с визията да променят света към по-добро, следвайки примера на Джон Атанасов, който направи същото със своето изобретение. Президентът Радев открои участието в инициативата на ученици със забележителни постижения на национални и международни олимпиади, както и на млади български учени с авангардни изследвания в световни научноизследователски центрове. Държавният глава подчерта, че сред лауреатите са и доказани преподаватели в областта на разработването на перспективни методи в образованието, което е залог и за бъдещи успехи, посочиха от Президентството.
Николай ВЕНКОВ
сн. Президентство на РБ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново