Туристическото влакче се пази на охраняем паркинг

Публикувано на чт, 22 Дек. 2022
1129 четения

Туристическото влакче се съхранява на охраняем паркинг и се поддържа от общинското дружество “Царевград Търнов”. Това стана ясно на заседанието на местния парламент, а темата беше повдигната от общинския съветник от БСП Михаил Михалев. В питането си до кмета Даниел Панов той припомни закупуването на атракциона през 2012 г. за сумата от 363 000 лв. по проект “Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура”, финансиран по ОП “Регионално развитие”.
„За съжаление, шумно оповестеният нов атракцион във В. Търново днес не се предлага на туристите и жителите на града. Влакчето тихомълком изчезна от старата част на града. Някак в миналото остана и обещанието, че въпросното туристическо влакче един ден ще вози туристи от Царевец до Трапезица”, заяви Михаил Михалев. И попита какво е техническото му състояние и къде се съхранява в момента. Останалите въпроси са какви са приходите от продажбата на билети за влакчето в периода, когато се движеше и какви са разходите за поддръжка и заплата за водача за същия период, както и колко време е предлагана туристическата услуга.
„Това питане е редно да бъде отправено към когото трябва. Влакчето е прехвърлено с решение на ОбС на общинската агенция „Царевград Търнов“. Освен това на всеки три месеца има отчети на търговските дружества, на които Общинският съвет е принципал“, заяви кметът Даниел Панов.
„От 2013 до 2019 г. туристическото влакче е функционирало като е извършвало превоз при условията на проекта и по определен маршрут. Експлоатацията на атракциона бе преустановена през 2019 г. заради свлачището в района на църквата „Св. 40 мъченици“ и наложилия се ремонт, довел до промяна в организацията на движение за дълъг период от време“, заяви Борислав Йорданов, управител на „Царевград Търнов“. Той посочи още, че в периода на пандемията от Covid-19 и намаления туристопоток и ковид мерките, дейността на влакчето е преустановена. След 2021 г. нормалната експлоатация пък е засегната заради реализацията на проекта за интегриран градски транспорт, допълни Йорданов. Той посочи, че туристическото влакче е технически обслужено и се съхранява на охраняем паркинг, а при пускането му в експлоатация ще бъдат необходими допълнителни средства, за което той е уведомил с писмо Общината. Посочен бе и предстоящият ремонт в старата част по трансграничния проект, който също ще възпрепятства използването на атракцията.
От предоставената от дружеството справка става ясно, че туристическото влакче е работило общо 434 дни, като най-много е било използвано през 2017 г. – 110 дни. Приходите за периода, докато е работило са общо 33 713 лв., а разходите възлизат на 63 278 лв.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново