Царска сол и кашкавал с трюфели – хит на изложението за деликатеси

Публикувано на чт, 6 юни 2024
3184 четения

Стотици еко и биопродукти се продават на откритото в Бизнес Център Велико Търново първо изложение „Еликсири и деликатеси 2024“. В продължение на три дни 25 производители от цялата страна ще представят на своите щандове традиционни и уникални продукти.
Антон Ечев от град Левски предлага различни видове продукти от биволско и краве мляко. Сред тях има и някои с любопитни и екзотични вкусове като кашкавалите със сушена боровинка, черен трюфел, орехи и различни подправки: самардала, черен пипер, чубрица, мащерка. Интерес предизвиква и маринованото биволско сирене в зехтин с подправки. Ечев споделя, че производството на млечни продукти е традиция в тяхната фамилия от над сто години, но пазарно ориентирани са от около 30 години. Към момента имат около 150-200 глави едър рогат добитък – биволи и крави, и собствена мандра, като така са затворили изцяло цикъла на производството. Мъжът споделя още, че килограм биволско сирене се прави от 6-7 л. мляко, а при кравето съотношението е 8-10 л. за производството на 1 кг.
С 25 вида колбаси се представя Светозар Савов от Дебелец. Наред с традиционните луканки, суджук, петрохан и салами, мъжът предлага и конски, и еленски суджук. Савов не притежава собствени животни, но месото, което преработва, е от български кланници. В бранша е от 1990 г.
Богата палитра от студено пресовано масло и царска сол с различни подправки предлага „Омега ойл“ от Варна. Маслата са от орех, лен, слънчоглед, сусам и шарлан. А царската сол в 3 разновидности: с лен и чили, с лен и сусам и летния хит – с копър, чесън и орех, което е една предпочитана комбинация за разхлаждащия в жегите студен таратор. Фирмата е само от 2 години на пазара, но продуктите й са вече разпознаваеми сред ценителите на хубавия вкус и на полезната здравословна храна. Освен царската сол, на изложението се предлага още златен оцет и еликсир от зелени орехчета, които според производителите им от плевенското село Опанец, са истински божи дар. Така те са кръстили впрочем и фирмата си. Според производителите тези техни артикули са истинска природна аптека и помагат срещу десетки заболявания.
На изложението в Бизнес центъра е дошъл и Далибор от Скопие. Той е избрал да живее у нас и се занимава с производството на продукта „Комбуча“. Това е приятна и разхлаждаща напитка с различни вкусове на основата на селектиран подсладен чай и гъбата Комбуча – симбиотична култура от бактерии и дрожди с характерен вкус. „Тази напитка в много страни по света от дълги години се използва като традиционно средство за засилване на детоксикацията на организма и за подобряване на цялостното здраве. Според последните проучвания, направени в Германия и в Русия, съставките на гъбата имат силно изразени антибиотични и пречистващи свойства. Освен това тя подобрява храносмилането и перисталтиката, работата на черния дроб, бъбреците и на жлезите с вътрешна секреция“, обяснява Далибор. Той споделя още, че семейството му открило Комбуча по време на бременността на съпругата му, а от 2020 г. вече я произвеждат не само за лична употреба и консумация, а и за пазара.
Освен посочените продукти на тридневното изложение могат да бъдат видяни и още десетки видове силно и слабо алкохолни питиета, домашни хлябове и др. тестени продукти, натурални сокове и още много продукти, произведени от екологично чисти продукти.
Интерес представлява и офертата на Леонард Цвятков за изграждане на малка ферма за пасищно отглеждане на кокошки носачки. Младият мъж предлага на всеки, който желае да се включи във финансовото подпомагане на бъдещата ферма чрез абонамент. Сумите на абонамента са между 45 и 84 лв. на месец. Срещу първата сума включилият се ще получава по 20 яйца на месец, а срещу втората сума – по 40 яйца на месец. Освен това в края на всяко тримесечие абониралите се ще получават и бонуси – по 1 или 2 буркана месо от кокошки в зависимост от сумата, с която са се включили. Проектът на Леонард Цвятков ще стартира още през следващия месец. Според мъжа яйцата на отглежданите по този начин кокошки имат 7 пъти повече бета каротин и от 3 до 6 пъти повече витамини, както и два пъти повече Омега 3 и до една трета по-малко холестерол.
Изложението в Бизнес център Велико Търново ще продължи три дни и е с безплатен вход за всички, които искат да го посетят.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново