Тото и Лъчо от „СкандаУ“ заклеймиха наркотиците пред ученици и им подариха билети за концерта си

Публикувано на пт, 29 мар. 2024
273 четения

Йонислав Йотов -Тото и Лъчезар Евтимов – Лъчо от “СкандаУ” подкрепиха информационната кампания „Превенция срещу наркотиците“, която стартира от В. Търново. Събитието събра в Голяма зала на Общината специалисти, работещи със различни зависимости и над 200 ученици от 7 до 12 клас от училища на територията на града.

„Оказва се, че средната възраст, на която започва употребата на наркотици под формата на трева и балони с райски газ, обикновено е между 11 и 16 години, а вие изглеждате точно в този диапазон. Има ли между вас такива, които са употребявали такива неща, дори и веднъж“, провокираха присъстващите в залата популярните изпълнители Тото и Лъчо. Сред учениците имаше такива, които се престрашиха да си признаят, че са опитвали райски газ, но заявиха, че не биха продължили да го правят. Рапърите разказаха случаи, в които са били свидетели на жалки гледки на хора, употребяващи наркотици, както и че неведнъж са приканвани да опитат различни забранени вещества, но никога не са се поддали на това. „Както много хора в музикалния бранш, ние винаги сме ходили с етикет наркомани, но истината за нас двамата е, че никога в живота си не сме опитвали нито едно от тия неща“, заяви Тото и добави: „Ние сме се научили да консумираме живота, не тъпите наркотици. Ако ние сме наркомани към нещо, привързани сме и имаме нужда от него, това е живота“. Тото и Лъчо направиха и прекрасен жест към младите хора в залата, като им подариха безплатни билети за своя голям концерт в София в края на месец април.

В началото на срещата, Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново, поздрави участниците в събитието и сподели общесвената значимост на проблема и необходимостта от информираност и превенция. След нея, своя опит и практика споделиха специалистите: д-р Адриан Аврамов – доктор по психология, клиничен психолог и психотерапевт с над 12 години клиничен опит със зависимости, Желяз Турлаков – излекувал се наркозависим, психотерапевт, основател и ръководител на общност “Ново начало“, с над 20-годишен опит със зависимости, съосновател и идеолог на Център за рехабилитация и психотерапия на зависимости “КОШЕР”, Симеон Парлапанов – клиничен психолог и психотерапевт, основател на ТЦ и Общност “КОШЕР”, Ивелин Иванов – инспектор за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в Областна дирекция на МВР – Велико Търново, старши инспектор Венцислав Стоев – ОДМВР В. Търново.

Специалистите се обединиха около тезата, че липсата на достатъчна и обективна информация подвежда голяма част от младите хора да тръгнат по път, от който много често няма връщане назад. Проблемите по отношение на наркотиците се влияят от комплекс  фактори, като любопитство, подражание, бягство от реалността, влиянието на интернет пространството, медийните послания, свободното време и др. Представителите на институциите и неправителствените организации дадоха множество примери за трагични съдби и фатални последици от употребата на забранени вещества, с които се опитаха да убедят младежите, че понякога дори смятаните за по-безобидни наркотици могат да са изключително опасни за живота и здравето на всеки човек.

Събитието бе организирано от Фондация „Маргаритка”, съвместно с Център за рехабилитация и психотерапия „Кошер” и с подкрепата на Община Велико Търново, Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивен информационен център по наркомании към Община Велико Търново и ОД на МВР – Велико Търново. На него присъстваха ученици и учители от: ПХГ “Св. св. Кирил и Методий”, ПМГ “Васил Друмев”, СУ “Емилиян Станев”, СУ “Владимир Комаров”, ПГСАГ “Ангел Попов”, Американския колеж и ЦНСТ номер 2 и 3.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново