Тонове мезета изядоха гостите на Празника на горнооряховския суджук

Публикувано на пн, 10 юни 2019
857 четения

Три тона суджук бяха осигурени за празника на деликатеса, който се превърна в символ на Горна Оряховица. В рамките на събитието стотици жители и гости на града се забавляваха в парк “Градска градина” с много музика, забавления и игри.
Ароматните димящи скари привличаха гости от близо и далеч, за да похапнат от вкусното мезе. Стартът на тридневния празник бе даден в събота от зам.-министъра на земеделието доц. д-р Янко Иванов и кмета на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев. Сред официалните гости бяха областният управител проф. Любомира Попова и зам.-областният управител инж. Детелина Борисова, депутатите инж. Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов и др.
“За мен е огромно удоволствие да бъда на вашия празник. Суджукът е един от символите на града. Безспорно не само месната промишленост, но и всички ние можем да се гордеем с факта, че “Горнооряховски суджук” е първият български продукт със защитено географско наименование”, заяви при откриването зам.-министър доц. д-р Янко Иванов. Той подчерта, че Министерството на земеделието и храните ще продължи да подкрепя усилията на производителите за популяризиране на продукта и гарантиране на високото му качество.
“През 2007 г. Община Г. Оряховица и Историческият музей реализираха идеята да се организира празник на знаменития местен деликатес. Горнооряховски суджук означава вековна традиция, безкомпромисно качество и неповторим вкус. През изминалите години много хора имаха възможност да опитат суджука и да се запознаят с неговите традиции. Като хора, милеещи за българското и за града си, се стремим да съхраним и продължим традициите на нашите суджукари. Наше задължение е да ги предадем на бъдещето поколение, за да може славата на горнооряховския суджук да продължи да привлича в града ни хора от близо и далеч”, заяви кметът инж. Добрев.
След откриването сцената бе отстъпена на фолклорни състави, които забавляваха гостите на празника, а официалните лица посетиха всеки един от щандовете на трите фирми, които единствени в страната имат право да произвеждат “Горнооряховски суджук”. През целия ден имаше различни забавления за малки и големи, кулинарни игри, викторини и награди за победителите.

Христо Димов – Лучито спечели състезанието за домашен
суджук

Сред най-интересните състезания бе конкурсът за най-вкусен домашен суджук. В кулинарната надпревара се включиха само четирима смелчаци – двама мъже и две жени. Дегустациите направиха представители на фирмите производителки, а журито беше категорично в избора си и първото място отиде при Христо Димов – Лучито. “Правя домашен суджук от близо 40 г. Това е семейна традиция, ние сме шесто поколение горнооряховчани касапи – баща ми, дядо ми, прадядо ми. За направата на хубав суджук е необходимо хубаво телешко или говеждо месо, което трябва да отлежи с подправките – сол, черен пипер, чубрица, бахар, индийско орехче. Най-важно е да отлежи хубаво месото. После се бие в масата, за да може хубаво да втаса”, разказа Христо Димов – Лучито. Допълва, че сега не е подходящо да се прави суджук в домашни условия, защото е много топло и не съхне правилно, но специално за празника и състезанието бе приготвил една доза. Заедно с това Димов беше подредил и специален фотокът с архивни снимки, извадени от неговата колекция, в която показва стари майстори суджукари и как се е празнувало преди години. Самият той е печелил всички състезания на празника на горнооряховския суджук – може да нареже мезето само за 40 секунди, най-бърз е и в беленето на суджука, с усмивка разказва майсторът.

Дърворезбар
извая 2-метров суджук

Една от изненадите на тазгодишния празник бе изработването на скулптура от дърво, посветена на суджука, с помощта на моторна резачка. Нестандартната творба е дело на майстора дърворезбар Крум Велев от Самоков, който използва жива топола. За направата ѝ имаше три вида резачки за по-грубата и по-фината работа по скулптурата, която остава да краси парка.
Крум Велев е верен на хобито си близо 10 г. В миналото е работил като секач в Коми и оттогава животът му остава свързан с дървото. Първоначално се занимавал с фина дърворезба, но след това започнал да вае творбите си с моторен трион. Този вид изкуство – дървесен карвинг, всъщност е популярен вид спорт в Америка и Канада. “Правил съм много неща. В Боровец направих елена Рудолф заедно с шейната на Дядо Коледа, правил съм също 8-метрова скулптура, орли, мечки, бухали, всякакви животни”, разказа майсторът. Освен декорация и пластики, с карвинг технологията се правят и функционални неща, като маси, пейки и столове, разказа още Крум Велев.
От Историческия музей в Г. Оряховица бяха приготвили богат набор от сувенири за празника, както и любопитна експозиция, посветена на горнооряховския суджук. За децата имаше и множество забавления и атракции, докато родителите, бабите и дядовците се веселяха с близки и приятели. В съботния ден във фолклорната програма се включиха Димитър Аргиров, Оркестър “Експрес бенд”, Жоро Любимеца и Валя, а кулминацията на вечерта бе 3D мапинг шоуто на пл. “Георги Измирлиев”, посветено на деликатеса. Третият ден от празника продължи с програма на самодейните състави, както и с конкурса за домашно приготвено ястие “Без суджук не може!”.
От 15,00 ч. в Художествена галерия “Недялко Каранешев” беше открита изложбата с картини от ХХ Международен пленер “Живописатира”. В него по традиция участват както художници от Сдружение “Гоарт”, така и творци от страната. Програмата завърши вечерта с изпълнения на Ансамбъл “Българе”, Албена Вескова и Крум Крумов. По традиция за финал на празника имаше илюминации и повторно излъчвана на 3D шоуто.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново