Театър ВЕСЕЛ с отличие от фестивала “FLUM’ 23” в Босна и Херцеговина

Публикувано на пт, 6 окт. 2023
46 четения

Театър ВЕСЕЛ се завърна от Международния фестивал на кукленото изкуство “FLUM’ 23”. Домакин на събитието беше Кукленият театър в град Мостар – духовната столица на Босна и Херцеговина. Търновските актьори изиграха спектакъла “Русалка” – представлението, с което отбелязват 25-годишния юбилей на Театър ВЕСЕЛ. При селекцията на фестивала са участвали над 90 театрални формации. Допуснати в конкурсната програма са само 8 спектакъла – от Босна и Херцеговина, от Сърбия, Израел, Франция, Турция, Румъния, Република Сръбска и България.
Съпътстващата програма включва церемониално откриване на музей на куклите, работилнички за деца, промоции на книги, артистичен панел – въведение към дизайна и технологията на изработка на кукли. Финалното събитие преди обявяване на наградите и закриването на фестивала се състоя на брега на р.Неретва под световноизвестния Стар мост – изработените от децата лодки осветиха водата и отплаваха като посланици на мира, обединението и приятелството.
Директорът на фестивала и театрални критици оцениха високо работата на екипа на Театър ВЕСЕЛ (режисьор – Тодор Вълов; сценограф – Наталия Гочева; композитор – Пламен Мирчев – Мирона; актьори – Елка Баланова, Веселин Василев). Г-н Един Кметаш – директор на театъра в Мостар, заяви желание за бъдещо творческо сътрудничество с търновския театър.
От премиерата на “Русалка” до края на септември спектакълът е представян на международни фестивали в Брашов (Румъния), във Варна, Търговище, Плевен, Велико Търново, Смолян, Бургас. След броени дни търновските кукленици отново пътуват зад граница със същото представление. Този път дестинацията е Баня Лука – столицата на Република Сръбска, а театралният форум е двайсет и второто издание на Международния фестивал на детските театри.
Но преди това Театър ВЕСЕЛ ще представи своята “Есенна въртележка” в дванайсетия фестивал “Забранено за възрастни” в Смолян и региона.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново